Autismul este una dintre cele mai complexe afecţiuni, persoanele cu autism fiind foarte diferite între ele, evoluţia şi recuperarea lor necesitând ani de muncă şi de efort din partea specialiştilor şi a familiilor copiilor. Fără terapie (sau în cazul întreruperii acesteia) simptomele şi comportamentele disfuncţionale revin sau se agravează.
Pe 2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Pe parcusul acestei săptămâni, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani a desfăşurat o serie de activităţi menite să atragă atenţia comunităţii asupra autismului.
Vineri, pe 1 aprilie, a avut loc Ziua Porţilor Deschise, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate activităţile terapeutice derulate în cadrul APCA Botoşani şi Centrul TSA.
Săptămâna se va încheia sâmbătă, 2 aprilie, când la ora 20.00 se va desfăşura "Seara albastră", constând în iluminarea sediului Primăriei Botoşani în albastru şi lansarea de lampioane.



Marius Pohoaţă a prezentat aspecte din activitatea centrului, punctând evenimentele cu impact major în consilierea, terapia şi recuperarea copiilor cu autism, centrul de la Botoşani numărându-se printre cele 40 de centre de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu tulburare din spectrul autist din ţară. "Acest proiect a fost foarte îndrăzneţ şi şi-a propus să formeze, pe lângă medici, psihologi, psihopedagogi, alţi specialişti care să lucreze pe intervenţii specifice de tulburare pe spectrul autist", a precizat Marius Pohoaţă.
Un pas important este acela că, pe lângă copii, atenţia s-a concentrat şi asupra familiei, asupra părinţilor copiilor cu autism, dar şi a bunicilor şi a fraţilor. "Este o mare problemă în familie ce se întâmplă cu copiii tipici. Interesant a fost că pentru prima dată s-a organizat o tabără terapeutică pe model norvegian. De la Botoşani, şapte familii au fost în această tabără organizată la Moeciu, în judeţul Braşov", a menţionat Marius Pohoaţă.

Botoşănenii cărora le pasă sunt aşteptaţi sâmbătă seara, în faţa Primăriei Botoşani, la "Seara albastră" a copiilor cu autism.






