O intervenţie de protezare a unui şold a devenit o aventură pentru pacientă! "Nu am pus mâna pe mopuri, dar, ca un chirurg normal, am început să înjur!"

O intervenţie de protezare a unui şold a devenit o aventură pentru pacientă! "Nu am pus mâna pe mopuri, dar, ca un chirurg normal, am început să înjur!"
Pacienta în vârstă de 71 de ani, care se afla în plină intervenţie de protezare atunci când o conductă cu apă caldă din instalaţia de climatizare a cedat peste ea, se simte bine şi a fost supusă unui tratament intensiv cu antibiotice de clasă superioară.

Din fericire, nici nu şi-a dat seama prea bine despre ce s-a întâmplat, pentru că medicii şi asistenţii au acoperit-o repede cu un câmp steril şi au transportat-o într-o altă sală de operaţie unde şi-au continuat intervenţia.

"Noroc că nu am cardiopatie ischemică pentru că sigur făceam infarct. Primul lucru, ne-am adunat să nu intre apă în bolnavul deschis. Nu am pus mâna pe mopuri, dar, ca un chirurg normal, am început să înjur", glumeşte chirurgul ortoped Radu Malancea, şeful Secţiei Ortopedie- Traumatologie şi coordonatorul intervenţiei la care era supusă femeia.

Potrivit specialistului, în prezent pacienta este bine, însă o infecţie post- operatorie se poate remarca abia la două- trei zile.

"Nu este plăcut, vă garantez, iar responsabilitatea noastră este enorm de mare. Numai că acum se vede că responsabilitatea unui act medical nu este numai a medicului, ci a unui cumul de factori care nu întotdeauna ţin de sistemul sanitar. Ţin de un întreg ansamblu. Această pacientă va fi monitorizată luni de zile, cu costuri mari pentru spital, dar nu avem ce face pentru că nu ştim ce poate apărea", adaugă Radu Malancea.

Potrivit specialistului, au mai fost probleme în privinţa bunei funcţionări a blocului operator.

"Din 2012, am un dosar special numit Sală operaţii infiltraţii, dar dacă până acum au fost infiltraţii de ploaie, infliltraţii de la condensul sistemului de climatizare, acum a fost de la un dispozitiv care a cedat. Deci a fost o cantitate de apă superioară incidentelor anterioare", constată Radu Malancea.

Reamintim că marţi, în timp ce medicii ortopezi operau o pacientă de 71 de ani, conducta de apă caldă aferentă instalaţiei de climatizare a cedat, apa caldă inundând tavanul şi scurgându-se pe lângă instalaţiile de iluminat. Aflată sub anestezie parţială, femeia a fost acoperită şi scoasă din sală, iar infirmierii şi asistenţii au adunat cu ce au putut apa scursă pe jos şi care contaminase sala.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
184

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
186

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
269

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...