Nokia 1100 - Cum au ajuns romanii sa vanda cu 2.000 de euro un telefon de duzina!

Rubricile de mica publicitate abunda in anunturi de vanzare a telefoanelor Nokia 1100, pentru care unii proprietari cer si 2.000 de euro.

Telefoanele din acest model produse de cunoscuta companie finlandeza au ajuns sa aiba preturi astronomice, deoarece o companie obscura a spus ca acestea pot fi folosite de hackeri.

Specialistii in IT spun ca informatiile respective sunt fabulatii si ca ar putea fi vorba despre o noua teapa de genul "masina de cusut Singer".

Astfel, multi romani au aflat in ultimele luni ca au in casa o mica avere. Telefonul mobil banal, primit gratis de la serviciu sau cumparat cu 2 lei si pe care, probabil, nu l-au mai folosit de cativa ani ar valora acum cateva mii sau, dupa cum spun unii, cateva zeci de mii de euro.
Nokia 1100, un telefon care s-a vandut pe glob in peste 200 de milioane de exemplare, a devenit peste noapte un dispozitiv electronic dorit de hackerii din toata lumea. Asta, pentru ca modelul respectiv ar avea, din fabricatie, o defectiune care permite obtinerea parolelor unor conturi bancare personale si, prin urmare, spolierea posesorilor acestora de sume importante de bani.

De altfel, vestea ca Nokia 1100 este atat de valoros s-a propagat cu mare viteza – pe internet sau din gura in gura –, astfel incat mii de romani cer acum pe un asemenea telefon preturi incredibile. Povestea a prins foarte bine la public, chiar daca are toate ingredientele unei tepe organizate, de tipul afacerii cu masini de cusut Singer, considerata deja fumata in lumea escrocilor.

Sursa informatiilor despre posibilitatile inedite ale Nokia 1100 – este vorba doar despre telefoanele fabricate in Germania, la Bochum, in anul 2003 – ar fi o companie din Olanda, Ultrascan Advanced Global Investigations, specializata in investigarea de fraude pe internet. Frank Engelsman, unul dintre angajatii acestei firme, a explicat in luna aprilie 2009 ca telefoanele respective ar avea o defectiune de soft care ar permite interceptarea mesajelor primite de proprietarii telefoanelor de la bancile la care au deschise conturi. Dupa cum a explicat reprezentatul Ultrascan, mesajele respective care contin coduri de identificare ale tranzactiilor bancare si parole de conturi ar fi putut fi directionate catre alte telefoane, astfel incat sa ajunga in mainile unor infractori, care ulterior sa foloseasca datele pentru a scoate bani din conturile persoanelor respective.

Afirmatiile lui Engelsman au fost preluate rapid de mai multe ziare si site-uri de internet din Europa, desi, printr-un comunicat, Nokia a dezmintit categoric faptul ca modelul respectiv ar avea o asemenea problema. O serie de elemente insa arata ca "descoperirea senzationala" a companiei Ultrascan ridica multe semne de intrebare. In primul rand, ce se stie despre aceasta firma? Informatiile sunt foarte putine. Ultrascan are sediul in Amsterdam si site-ul sau de internet a fost deschis – culmea! – in decembrie 2008, mai exact, cu cateva luni inainte de a iesi la rampa cu scandalul Nokia. Situatie cat se poate de bizara pentru o companie care se recomanda a avea experienta in securitate online. In plus, pe cateva site-uri de internet din Olanda scrie ca Ultrascan nu este inregistrata la Camera de Comert din Olanda si ca "specialistul" Engelsman este anchetat de autoritatile judiciare olandeze.

"Teoretic, se poate, practic, nu"
Semne serioase de intrebare ridica si afirmatiile lui Engelsman legate oportunitatile pentru hackeri oferite de telefoanele Nokia 1100. Specialistii romani in IT consultati de Romania libera au explicat ca interceptarea datelor bancare dupa metodele descrise de olandez este posibila "doar teoretic, nu si practic". "Nu inteleg de ce un asa-zis hacker ar avea nevoie de un telefon anume. De obicei, se cloneaza cartelele SIM, astfel incat un SMS trimis la un anumit numar de telefon sa ajunga in acelasi timp si pe alta cartela. Una dintre probleme este insa aceea ca operatorii de telefonie afla daca un SIM a fost clonat pentru ca au un sistem de urmarire a pozitiei geografice a fiecarei cartele. In al doilea rand, bancile nu mai folosesc sistemul acesta de transmitere de date catre client. Prin SMS-uri nu se mai trimit decat putine informatii, astfel incat, daca acestea ajung in mainile unui infractor, nu are la ce sa le foloseasca. Practic, i-ar trebui multe date pentru a putea face tranzactii bancare in numele adevaratului client, iar acestea nu se transmit prin telefon", ne-a declarat Alexandru Lazar, specialist intr-o firma de securitate pe internet.

(Continuarea in Romania Libera)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...