Mircea Diaconu, despre ordonanţa care impune disponibilizări în teatre: Este omor prin imprudenţă

Mircea Diaconu, despre ordonanţa care impune disponibilizări în teatre: Este omor prin imprudenţă

 MIRCEA DIACONU  Mediafax

Senatorul PNL Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Capitală, a calificat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă nr. 63/2010 - prin care se impune unităţilor administrativ-teritoriale reducerea numărului de angajaţi bugetari şi care se aplică şi teatrelor - drept "omor prin imprudenţă".

Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara din Capitală, şi alţi directori de teatru din Bucureşti, dar şi din provincie au participat vineri la o conferinţă de presă în timpul căreia şi-au manifestat îngrijorarea faţă de disponibilizările pe care ar trebui să le facă în instituţiile pe care le conduc, în urma aplicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 63/2010.

Printre participanţi s-au numărat directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", Alexandru Arşinel, directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, şi directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă.

Mircea Diaconu a explicat că demersul directorilor de teatre este de a face ca instituţiile de cultură pe care le conduc să fie exceptate de la aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 63/2010 şi a spus că va pune acest lucru în discuţie, luni, în Parlament. "Scopul principal al acestui demers (ordonanţa, n.r.) poate fi descris cu termenul «omor prin imprudenţă»", a declarat acesta.

De asemenea, directorii de teatru prezenţi au spus că ordonanţa îi obligă să disponibilizeze între 25 şi 30% dintre angajaţi, în condiţiile în care majoritatea instituţiilor de teatru lucrează cu mai puţin personal decât necesar, deoarece, în ultimii patru ani, posturile au fost blocate. "Asta înseamnă că o să ne dăm seama că nu mai putem funcţiona", a spus Alexandru Arşinel, care a calificat ordonanţa drept "o tragedie".

În aceste condiţii s-ar putea produce o comasare a instituţiilor de cultură aflate în subordinea primăriilor, după cum au subliniat directorii de teatre. Asemenea decizii au fost deja luate în Constanţa şi Timişoara şi au fost primite cu proteste din partea reprezentanţilor instituţiilor de cultură.

Arşinel a comparat ideea comasării cu "colhozul" din perioada comunistă. "Ar trebui să încercăm să rămânem independenţi", a declarat Alexandru Arşinel.

"Cred că cel mai mare pericol este comasarea", a spus şi Darie. În ceea ce priveşte disponibilizările, Alexandru Darie a spus că a pensionat, deja, mai mulţi oameni "care nu meritau aşa ceva".

"Vom încerca să ţinem oamenii şcoliţi bine, aproape de noi", a spus la rândul său Diaconu, transmite MEDIAFAX.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Conduceți prudent. O parte din județul Botoșani, sub Cod Galben de ceață!

astăzi, 08:06

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ceață, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca,...

Calendar Ortodox 26 ianuarie: Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan!

astăzi, 08:00

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizarea sa Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, la 15 iuli...

VIDEO: Primele imagini din timpul jafului de la Muzeul Drents și comunicatul oficial al Poliției olandeze

Saturday, 25 January 2025

Artefacte dacice de mare valoare, ce aparțin patrimoniului național al României, au fost furate vineri noapte din Muzeul Drents (Țările de Jos). Poliția olandeză a publicat sâmbătă...