Mirajul strainatatii, platit cu viata: Vezi cati botosaneni au murit in 2011 pe pamant strain!

Mirajul strainatatii, platit cu viata: Vezi cati botosaneni au murit in 2011 pe pamant strain!
Zeci de botosaneni care au plecat la munca in strainatate, in speranta unui trai mai bun, si-au gasit sfarsitul peste hotare.

In 2011, 20 de botosaneni au decedat in strainatate, iar de la inceputul acestui an situatia este de-a dreptul ingrijoratoare, fiind deja raportate 7 decese.

Cele mai multe decese s-au inregistrat, anul trecut, in Italia, unde au decedat 12 botosaneni. Un barbat din Botosani, care ajunsese in Italia de doar trei zile, si-a gasit sfarsitul dupa ce tractorul pe care il conducea s-a rasturnat si l-a strivit.

O alta familie, mama, tata si fiu au murit peste hotare, dupa ce masina in care se aflau a fost implicata intr-un accident de circulatie.

In 2011, 3 botosaneni au decedat in Spania, 2 in Germania si cate unul in Franta, Turcia, Iordania.

Cei care au murit au avut intre 20 si 40 de ani.

Cele mai multe decese s-au inregistrat ca urmare a unor accidente de munca sau accidente de circulatie, dar au fost si omoruri si sinucideri. Un botosanean a murit dupa ce a luat o supradoza.

"In momentul in care statul respectiv identifica persoana ia legatura cu Ambasada de pe teritoriul statului respectiv, dupa care Ambasada comunica prin Afaceri Consulare catre Directia Generala de Pasapoarte care mai apoi comunica serviciilor teritoriale. Noi avem proceduri speciale, anuntam familiile, le audiem si documentatia o trimitem la Bucuresti la Directia Generala de Pasapoarte dupa care isi are cursul spre Ambasada. Noi tinem legatura intre strainatate si familie", a declarat Viorel Gaidur, seful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Botosani.

Din pacate, aproape 60% dintre cei decedati in strainatate nu isi duc somnul de veci in pamantul tarii lor. Din cauza costurilor mult prea mari pentru repatriere, familiile nu au mai avut posibilitatea de a-i aduce si a-i inmormanta in tara. Repatrierea costa intre 2.000 si 3.000 de euro, insa poate ajunge si pana la 15.000 de euro, in cazul tarilor indepartate.

Au fost totusi cazuri in care un membru al familiei a mers in strainatate pentru a participa la inmormantare, iar o parte dintre cei care nu au mai fost adusi in tara au fost incinerati.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
16

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
175

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
574

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...