Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2010. VEZI AICI VARIANTELE

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a publicat astăzi modele de subiecte pentru probele scrise şi de certificare a competenţelor lingvistice şi digitale, conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat.

Modelele, care pot fi găsite pe site-ul subiecte2010.edu.ro/bacalaureat, conţin structura subiectelor pentru ambele tipuri de probe ale examenului, precum şi precizări metodologice referitoare la cerinţe şi la modalităţile de evaluare ale acestora.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, una dintre variantele de subiect prezentate ca model presupune lecturarea unui fragment de 10 rânduri din "Noapte de Sânziene", de Mircea Eliade, după care candidatul trebuie să răspundă la următoarele întrebări: 1. Ce poţi deduce despre autorul textului şi despre situaţia de comunicare? 2. Care este opinia ta despre atenţia acordată gesturilor pe care le implică o anumită activitate? Susţine, cu argumente, opinia prezentată.

La proba de evaluare a competenţelor digitale, varianta de subiect prezentată include întrebări legate de localizarea unui director, utilizarea fişierelor de tip .doc, .xls şi .ppt, rolul programelor antivirus şi navigarea pe internet.


Începând cu acest an şcolar, bacalaureatul va avea două etape. În prima fază, pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificări orale, competenţele de comunicare în limba română şi, după caz, în limba maternă. Tot în timpul ultimului an de liceu vor fi susţinute două probe de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne.

Toate aceste evaluări din timpul anului şcolar nu se notează, dar sunt obligatorii, elevii urmând să primească, după trecerea fiecărei testări, câte un certificat de competenţă (calificativ).

La finalul clasei a XII-a, în cadrul bacalaureatului se vor susţine trei, respectiv patru probe scrise, în cazul elevilor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului, matematică sau istorie, şi una la alegere, în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie.

Nota finală de bacalaureat va fi media aritmetică a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris şi în limba maternă.

Practic, probele orale de la bacalaureatul de până acum au fost înlocuite cu evaluările din timpul anului şcolar şi, în plus, a fost eliminată ultima probă de bacalaureat, cea la discipline din altă arie curriculară decât cea absolvită, unde mai mult de jumătate dintre candidaţi alegeau proba la educaţie fizică.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Hoții de subiecte”: Actrița din Botoșani considerată revelația anului, în cel mai nou film pentru adolescenți! (Foto, Video)

astăzi, 13:30

Karina Jianu, Ștefan Iancu, Ana Toda, Dragoș Prundeanu și Alexia Galeș sunt protagoniștii celui mai nou film pentru adolescenți: ”Hoții de subiecte”. Personajele lor pun la cale, de...

Corneliu Prepeliță a aflat decizia magistraților suceveni cu privire la controlul judiciar!

astăzi, 13:15

Corneliu Prepeliță, vizat de un dosar al procurorilor DNA pentru săvârșirea infracțiunii de răzbunare pentru ajutorul dat justiției, a contestat decizia controlului judiciar. Inițial ...

Două cadre medicale și Spitalul de Urgență Piatra Neamț, trimiși în judecată pentru tragedia în urma căreia au murit 9 oameni!

astăzi, 12:26

Potrivit unui comunicat, cele două persoane sunt acuzate de săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă, ”care a avut ca urmare un dezastru”, și nerespectarea măsurilor ...