Calatorii NU vor primi despagubiri in cazul intarzierii trenurilor!

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cere o derogare pe o perioada de cinci ani de la aplicarea regulamentului Comisiei Europene (CE) privind drepturile calatorilor in transportul feroviar, precum acordarea de despagubiri in cazul intarzierii trenurilor, de 25-50% din pretul biletului.

Regulamentul 1371/2007 va intra in vigoare la 3 decembrie si va fi aplicat si in Romania, vizand protectia drepturilor calatorilor si imbunatatirea calitatii serviciilor de transport feroviar. Statele membre au insa posibilitatea sa obtina derogari de la anumite prevederi.

"Este imperios necesar a se acorda aceste derogari deoarece este foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate impus (...), despagubirile si compensatiile pentru intarzieri producand pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a starii deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care administratorul infrastructurii nu are reglementata o forma de raspundere conform prevederilor regulamentului", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de MTI.

Derogarile se pot obtine pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea reinnoirii acestora, de doua ori, cu cate o perioada de maxim cinci ani.

Calatorii statelor care nu vor apela la derogari vor beneficia de despagubiri in cazul intarzierilor. Despagubirile minime in caz de intarziere sunt de 25% din pretul biletului pentru o intarziere intre 60 si 119 minute si de 50% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere de 120 minute sau mai mult.

Daca intarzierea este mai mare de o ora, calatorilor li se vor oferi gratuit hrana si bauturi racoritoare, servicii de cazare si transport intre gara si locul de cazare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...