În 2010, împreună cu soţia sa, a devenit singurul miliardar din lume care a semnat Angajamentul de dăruire, prin care a promis să-şi folosească majoritatea averii în scopuri filantropice.
Un matematician în vârstă de 67 de ani, care a devenit miliardar după ce a câştigat numeroase premii în domeniu şi a pus bazele unui hedge fund, are un mesaj pentru tinerii din zilele noastre – "Dacă eu am reuşit, puteţi şi voi", scrie The New York Times.
James Simons şi-a luat diploma de doctorat la vârsta de 23 de ani, a implementat un cod de spargere a sistemelor pentru Agenţia Naţională de Securitate din SUA, a condus departamentul de matematică în cadrul unei universităţi din SUA la 30 de ani, a câştigat premiul întâi la cel mai important concurs de geometrie, la 37 de ani, şapte ani mai târziu a fondat Renaissance Technologies, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, iar la 56 de ani a început să pună bazele unor fundaţii caritabile.
Averea matematicianului este estimată la 12,5 miliarde de dolari.
Renaissance Technologies nu finanţează doar profesori de matematică, ci şi cei mai buni investigatori din lume, în ciuda faptului că Washington a redus sprijinul acordat pentru cercetare ştiinţifică.
Într-un interviu acordat publicaţiei americane, Simons vorbeşte despre provocările şi eşecurile pe care le-a întâmpinat pe parcursul carierei dar şi în viaţa personală, printre care se numără şi moartea a doi copii adolescenţi, care l-a determinat să exploreze misterele Universului.
Simons ştia de mic copil că îşi doreşte să devină matematician, însă la vârsta de 14 ani, pe timpul vacanţei de iarnă, s-a angajat la un magazin de grădinărit, unde trebuia să se ocupe de magazie. La scurt timp a retrogadat în funcţia de măturător, pentru că uita în mod repetat unde punea lucrurile. La sfârşitul vacanţei, Simons şi-a dat demisia pentru a-şi urma visul.
Şi-a obţinut diploma de matematician în trei ani, iar la vârsta de 23 de ani a devenit doctor în matematică, la Universitatea Berkeley din California. În timp ce a lucrat pentru Agenţia Naţională de Securitate, matematicianul a intrat într-un conflict politic cu şeful lui, un fost general din armată, iar la scurt timp a fost concediat.
În 1982 a pus bazele firmei de investiţii Renaissance Technologies, care s-a dezvoltat rapid. Secretul? "Simons ştie să îşi conducă oamenii. Nu este stereotipul clasic de matematician", a spus Nick Patterson, un partener al Renaissance Technologies.
Revista Forbes l-a clasat pe Simons pe poziţia 93 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, înaintea unor nume importante precum Eric Schmidt, CEO-ul Google sau Elon Musk, proprietarul Tesla Motors, iar în 2010 Simons, împreună cu soţia sa, a devenit singurul miliardar din lume care a semnat Angajamentul de dăruire, prin care a promis să-şi folosească majoritatea averii în scopuri filantropice.
Sursa Ziarul Financiar
Mesajul singurului matematician miliardar din lume pentru tinerii zilelor noastre
Stiri Botosani Tuesday, 22 July 2014 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!
Monday, 24 February 2025
Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...
Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!
Monday, 24 February 2025
Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...
Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!
Monday, 24 February 2025
Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...