Lovitura antireformă dată de Andronescu: a eliminat incompatibilităţile din Legea Educaţiei

Guvernul a abrogat mai multe prevederi din Legea educaţiei care reglementau normele de incompatibilitate şi interziceau, printre altele, persoanelor cu funcţii de conducere în cadrul unui partid să exercite şi funcţia de rector, constrângerile respective fiind abrogate prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, la iniţiativa ministrului de resort, Ecaterina Andronescu.

Astfel, a fost abrogat articolul care stabilea că, după împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcţii de conducere în universităţile de stat, particulare şi confesionale este interzisă, cu excepţia mandatelor în exerciţiu. Articolul abrogat mai prevedea că persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului şi că funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului, scrie realitatea.net.

Tot articolul abrogat permitea cumularea funcţiilor de conducere sau de demnitate publică doar cu funcţiile didactice şi/sau de cercetare.

A fost introdusă în schimb o prevedere care stabileşte doar că, în cazul exercitării "unei funcţii de membru al Guvernului sau de secretar de stat", rectorul are obligaţia de a se suspenda din funcţie pe perioada execitării demnităţii.

De asemenea, o altă prevedere abrogată este cea care stabilea că în învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare şi că mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, exceptate fiind funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare.

O altă prevedere abrogată stabilea că acele cadre didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani, iar după împlinirea vârstei de 65 de ani pot conduce noi studenţi-doctoranzi numai în regim de cotutelă împreună cu un cadru didactic şi de cercetare care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durata desfăşurării doctoratului respectiv.

Altă prevedere abrogată este cea care impunea ca printre condiţiile pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor universitar să fie şi deţinerea atestatului de abilitare.
Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat structura şi componenţa viitorului Cabinet, la Ministerul Educaţiei fiind propus rectorul SNSPA, Remus Pricopie, fost consilier al Ecaterinei Andronescu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Săptămână plină de spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Miercuri, 5 februarie și joi, 6 februarie, se va juca drama „Piese de rezistență” de Andrei Tiberiu Măjeri. Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregr...

Gloria Buzău - FC Botoșani 0-2. Dubla lui Chică-Roșă aduce victoria echipei!

astăzi, 17:53

Etapa 25 din Superliga a debutat cu un meci crucial pentru zona roșie a clasamentului, între ultimele două clasate, care înaintea acestei partide erau despărțite de un singur punct &ic...

Botoșănean depistat la volan sub influența alcoolului!

astăzi, 17:45

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au identificat, pe drumul național D.N. 29, în comuna Răchiți, un autoturism condus de un bărbat de 57 de ani, din comuna Coțușca. Întruc&a...