Lideri politici de pe cele doua maluri ale Prutului sarbatoresc la Chisinau un secol de la Unire. Igor Dodon acuza: unionismul e mai rau decat separatismul

Lideri politici de pe cele doua maluri ale Prutului sarbatoresc la Chisinau un secol de la Unire. Igor Dodon acuza: unionismul e mai rau decat separatismul

Inaintea sedintei solemne din Parlamentul de la Bucuresti, din 27 martie, unirea Romaniei cu Basarabia de acum un secol va fi celebrata la Chisinau, duminica, printr-o manifestatie la care vor participa lideri politici de pe cele doua maluri ale Pruturi, in vreme ce presedintele pro-rus Igor Dodon acuza Bucurestiul ca intretine un sentiment unionist care vrea sa dezbine tara.

Manifestatia "Marea Adunare Centenara" este organizata de mai multe grupari unioniste din Republica Moldova si din afara granitelor. La o conferinta de presa sustinuta vineri la Chisinau, organizatorii au spus ca la manifestatie vor participa si primarii localitatilor care au semnat declaratia simbolica de unire, relateaza Radio Europa Libera, dar si lideri politici romani.

Un anunt oficial de participare au facut, de la Bucuresti, si Ludovic Orban, Dan Barna si Taian Basescu.

Astfel, peste 100.000 de oameni - intre care reprezentanti ai celor aproximativ 130 de primarii, 20 de scoli si licee care au semnat Declaratia simbolica de Unire cu Romania - sunt asteptati sa participe la aceasta manifestatie ocazionata de implinirea a 100 de ani de cand Basarabia a decis, la 27 martie 1918, prin votul membrilor reprezentanti din Sfatul Tarii, reunirea cu Romania.

Organizatorii au invitat observatori UE la manifestatie, in contextul in care presedintele prorus Igor Dodon a insinuat intr-o postare pe pagina sa de Facebook ca la evenimentul din 25 martie ar putea avea loc "provocari si violente".

"Exista mai multe semnale ca aceasta adunare unionista ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci si violent. [...] Va indemn sa nu coparticipati la evenimente care comporta riscuri si care reprezinta o pata rusinoasa pe obrazul Patriei noastre, Republica Moldova. Atentionez si organele de forta sa-si faca responsabil datoria si sa impiedice orice escaladare a spiritelor stradale", scrie Dodon, aflat in aceste zile intr-o vizita la Muntele Athos, potrivit Agerpres.

In acelasi mesaj, Igor Dodon a anuntat crearea unei "platforme de rezistenta", menite sa reuneasca moldovenii care nu impartasesc ideea reunificarii cu Romania. Anterior, el anuntase crearea unui asa-zis "Front National" pentru cazul in care "situatia va iesi de sub control pe 25-27 martie".

Manifestatia este programata sa inceapa de la ora 12:00, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.


Igor Dodon, campanie antiunionista: Unionistii sunt mai rai decat separatistii

Presedintele Igor Dodon si Partidul Socialistilor au avut numeroase mesaje anti- unioniste in ultima vreme, de la afise ironice pana la amenintari si critici la adresa Romaniei., scrie si ziare.com. 

"Cred ca pericolul numarul unu acum pentru Republica Moldova este tot ce fac unionistii. Si nu intamplator sute de oameni mi se adreseaza Domnule Dodon, faceti ceva, scoateti-ne in strada.

Un mesaj catre colegii nostri din Romania care sustin astfel de initiative (miscarea unionista - n.red.): Eu vreau ca ei sa constientizeze ca prin sustinerea unor astfel de actiuni exista riscul major ca dusmanul numarul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor sa fie romanii. Eu acum nu glumesc. Prin ceea ce fac ei... De ce se vara peste noi? La noi peste 70% sunt impotriva (Unirii - n.red.) si o sa apara o ura asupra tot ce este romanesc", a spus Dodon, relateaza Radio Europa Libera.

In opinia liderului de la Chisinau, Bucurestiul ar sustine "tacit" unionismul, ceea ce ar putea face ca relatiile dintre Republica Moldova si Romania sa ajunga precum cele dintre Ucraina si Rusia.

Mai mult, el crede ca in Parlamentul Romaniei s-ar duce o "politica agresiva" pro-unionista.

"Unionistii sunt mai rai decat separatistii. Separatistii incearca sa divizeze o parte din tara, iar unionistii vor sa o divizeze cu totul", a pus Dodon.

Vineri, Partidul Socialistilor a dat asigurari ca nu va organiza o contramanifestatie pe 25 martie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...