Invazia tăcută. Ruşii au pus mâna pe resursele României

Un mare fan al preşedintelui rus Vladimir Putin, Vagit Alekperov, este primul oligarh care se apropie vizibil de resursele naturale ale României. Compania pe care o păstoreşte prin marea bunăvoinţă a Kremlinului, Lukoil, a câştigat două concesiuni pe platoul continental al Mării Negre în 2009, iar la finele anului trecut a încheiat o primă fază a explorării. În 2010, o companie canadiană, East West Petroleum Corp., a concesionat patru perimetre în vestul ţării, la graniţa cu Ungaria.
 
Un an după, s-au aliat cu sârbii de la NIS, controlaţi de gigantul Gazprom, şi au pus la bătaie un plan de explorare. Guvernul român le-a dat acceptul pentru unul din cele patru perimetre şi se aşteaptă o decizie asemănătoare pentru restul de trei în 2013. Nu doar hidrocarburile sunt tentante pentru ruşi, ci şi vântul. Un joint venture între Lukoil şi italienii de la ERG, Lukerg Renew, anunţă investiţii puternice într-o fermă eoliană lângă Tulcea, conform incomemagazine.ro.
 
Un fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, declara cu ceva timp în urmă că nu se sperie de prezenţa companiilor ruseşti în economia românească atâta timp cât respectă legile interne şi nu controlează resursele ţării. De la afirmaţia respectivă lucrurile s-au schimbat uşor-uşor, iar capitalul rus începe să îşi facă simţită prezenţa şi în sectorul de explorare sau chiar în energia regenerabilă, iar aceste mişcări sunt foarte vizibile. S-a tot vorbit în ultimii opt ani că în spatele OMV, compania care controlează Petrom, stau ruşii de la Gazprom, însă nimic nu este cert.
 
Prima asociere rusă de rezervele noastre îşi are izvorul, paradoxal, în procesul pe care România l-a câştigat la Haga pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre. Ţara noastra a obţinut controlul unei suprafeţe considerabile şi, la foarte scurt timp, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a şi scos la licitaţie mai multe perimetre, în jur de 1.000 km pătraţi fiecare.
 
Două din ele au fost adjudecate de Lukoil, din Rusia, în asociere cu americanii de la Vanco International. Este vorba despre perimetrele Est-Rapsodia şi Trident, aflate la cea mai mare depărtare de ţărm.

Citeste ma mult despre Invazia tacuta

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Protest spontan (și) la Casa de Pensii din Botoșani, angajații își strigă nemulțumirile în fața instituției! (Foto)

astăzi, 10:41

După ce în cursul zilei de joi angajații Agenției pentru Protecția Mediului au derulat un protest spontan, astăzi a venit rândul celor de la Casa Județean de Pensii din Botoșani. ...

Incendiile de vegetație uscată iau amploare în județul Botoșani: Adăpost de animale și hectare mistuite de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:10

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. &Ic...

Vicepremierul Anastasiu, mesaj pentru bugetarii care vor fi concediați: ”Numai cine nu dorește nu muncește!”

astăzi, 09:58

Vicepremierul Dragoș Anastasiu afirmă că al doilea pachet fiscal pregătit și anunțat deja de prim-ministrul Ilie Bolojan, care va fi gata în două săptămâni, va cuprinde concedieri...