Guvernul permite exproprierea pajiștilor pentru proiecte de energie regenerabilă

Guvernul permite exproprierea pajiștilor pentru proiecte de energie regenerabilă
Pajiștile vor putea fi expropriate și scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol, cu avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), printre altele pentru înființarea de noi capacități de producere a energiei regenerabile, dar și pentru alte investiții, cum ar fi infrastructurile de comunicații radio-TV sau telefonie, potrivit proiectului unei noi legi a pajiștilor, elaborat de MADR.
 
Ca regulă generală, proiectul prevede că este interzisă scoaterea definitivă sau temporară a pajiștilor din circuitul agricol, însă sunt enumerate o serie de excepții la această regulă, scrie energyreport.ro.
 
Proiectul citat stipulează că scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor se poate face, cu avizul MADR, printre altele "pentru înființarea de noi capacități de producere a energiei regenerabile, care să nu afecteze buna exploatare a pajiștilor, declarate de utilitate publică pentru lucrări de interes național, județean sau local, în condițiile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată".
 
Legea 33/1994 enumeră printre lucrările de utilitate publică pentru care se pot face exproprieri instalațiile pentru producerea energiei electrice.
 
"Metodologia de scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor (...) se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi", se precizează în proiect.
 
Guvernul își justifică inițiativa prin aceea că actuala lege 214/2011 pentru organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor, în vigoare, este contradictorie și interpretabilă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

Luni, 20 Mai 2024
71

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

Luni, 20 Mai 2024
211

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

Luni, 20 Mai 2024
107

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...