Inspectia fiscala la IMM-uri se va efectua o data la trei ani

Inspectia fiscala la IMM-uri se va efectua o singura data intr-o perioada de trei ani, conform unei ordonante de urgenta aprobate marti de Guvern. De asemenea, documentul prevede si acordarea unor facilitati fiscale IMM-urilor, pentru primul an fiscal de la inregistrarea in Registrul Comertului.

Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta prin care modifica si completeaza Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Initial, ordonanta a fost lansata, in iunie in dezbatere publica, in forma de proiect pe site-ul Ministerului Economiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis redactiei, ordonanta recent aprobata introduce o serie de facilitati pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Astfel, printre principalele masuri se numara cea privind efectuarea inspectiei fiscale la IMM-uri o singura data intr-o perioada de 3 ani.

De asemenea, conform documentului de presa, Guvernul a stabilit si acordarea de facilitati fiscale IMM-urilor pentru primul an fiscal de la inregistrarea in Registrul Comertului, insa nu a specificat in mod clar despre ce este vorba.

In forma lansata in dezbatere publica in luna iunie, proiectul prevedea scutirea de la plata impozitului pe profit pentru IMM-uri, cu conditia ca acestea sa reinvesteasca integral profitul in urmatorul an fiscal, in acelasi sector/aceleasi sectoare de activitate.

"Reinvestirea profitului trebuie sa fie evidentiata in declaratiile financiare ale intreprinderii, aferente exercitiului financiar din anul fiscal urmator", se arata in proiect.

Actul normativ, aprobat marti de Guvern, mai prevede, pe langa beneficiile fiscale acordate IMM-urilor, cateva masuri de sustinere a acestora, printre care:

-Instituirea obligativitatii evaluarii ex-ante a impactului economic al actelor normative asupra IMM-urilor, evaluare care va fi insotita de propuneri de solutii alternative;

-Sprijinirea dezvoltarii sistemului educational de promovare a culturii si competentelor antreprenoriale;

-Sprijinirea si sustinerea formarii profesionale a adultilor in vederea cresterii calitatii resurselor umane necesare IMM-urilor;

-Sprijinirea nevoilor de finantare ale IMM-urilor prin diverse instrumente investitionale, vehicule financiare si programe nationale;

-Limitarea introducerii de noi sarcini administrative sau obligatii de raportare pentru IMM-uri in vederea asigurarii unui mediu de afaceri prietenos.

Mai mult, ordonanta transpune in legislatia romaneasca documentul strategic "Small Business Act for Europe", adoptat de Comisia Europeana in anul 2008 si revizuit in 2011, mentioneaza comunicatul. Acest document statueaza 10 principii menite sa ghideze conceptia si punerea in aplicare, atat la nivelul UE, cat si la nivelul statelor membre, a politicilor de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii, mai precizeaza sursa citata.


Citeste continuarea pe  avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

astăzi, 19:08

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...

Ministrul Economiei a intrat de 2 săptămâni în Guvern și se declară șocat de tupeul bugetarilor: Și-au mărit salariile de 5 ori!

astăzi, 18:33

Ministrul Economiei, Radu Miruță, se declară șocat de modul în care mulți bugetari înțeleg situația grea prin care trece România. Miruță a dat ca exemplul Șantierul Naval M...

Botoșănean reținut pentru furt de bunuri, în valoare de aproximativ 20.000 de euro!

astăzi, 17:52

La data de 8 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 58 de ani, din comuna Du...