10 tehnici de gatit pe care trebuie sa le cunosti
Stiri Botosani Thursday, 29 August 2013 Actualitate
Vrei sa gatesti rapid, sanatos si sa nu arzi mancarea? Exista multe tehnici de gatit, pe care daca le cunosti, poti sa devii expert in bucatarie.
1. La gratar
Este excelent pentru o nutritie maxima, fara sacrificarea gustului. E nevoie de putina grasime si mancarea se prepara rapid. Este una din cele mai sanatoase tehnici de gatit, dar mare grija sa nu arzi alimentele.
2. Prajirea
Cunoscuta si ca “pan-fry, aceasta tehnica este si una din cele mai folosite. Presupune un strat de 1cm de grasime, in care se pun alimentele si se intorc de pe o parte pe cealalta, pana se rumenesc.
3. Prajirea de tip deep-fry
Este cea in care alimentele sunt scaldate in ulei, iar rezultatul este unul crocant la exterior si moale la interior. Prajirea nu dureaza mult si uneori alimentele sunt invelite intr-un strat de aluat. Poti gati asa cartofii, pestele, gogosile.
4. Saute
Aceasta tehnica presupune prepararea legumelor sau a carnurilor prin prajirea rapida intr-un strat subtire de grasime, la temperatura mare, fara capac.
5. Gatirea la abur
De la peste la legume, orice poate fi gatit la abur, iar avantajul este ca se fac in propriul suc si pastreaza intacte toate aromele. In plus, nu mai e nevoie de grasime ca sa-si mentina umiditatea. Ai nevoie doar de un strop de lamaie si putina sare ca sa le dai gust. Broccoli, de exemplu, isi pastreaza prin gatirea la aburi continutul de glucozinolate, substante care stopeaza cresterea celulelor canceroase
6. Bain marie
In oala sau tava mare se pune apa care a dat in clocot si se mentine la foc mediu sau mic in functie de indicatiile retetei. Deasupra se pune oala/ tava mai mica in care vei gati, astfel incat sa fie scufundata pana sa jumatate in apa fierbinte. Apa si aburii vor circula, astfel, in jurul recipientului mai mic si vor mentine o temperatura constanta in jurul ingredientelor, care nu se vor arde sau nu se vor prinde de oala pentru ca nu sunt puse direct pe foc. Daca vrei sa respecti totul ca la carte, atunci poti sa iti cumperi o oala speciala pentru bain-marie, care vine in dotare cu cele doua oale perfect potrivite, capac si manere usor de manevrat. Aceasta metoda este excelenta pentru topirea ciocolatei.
7.Roasting
Presupune gatirea legumelor si a carnii la cuptor. Acestea sunt tinute pana se inmoaie si se rumenesc. Cel mai bun exemplu este puiul la cuptor sau curcanul de Ziua Recunostintei.
8. Coacerea
Este acelasi lucru ca si roasting-ul, insa se refera la paine, prajituri, tarte si alte produse dulci.
9. Searing
Searing sau parjolirea este o tehnica de gatit ce se foloseste indeosebi pentru carne. Ai nevoie de o cantitate minima de grasime, la foc mare. Preparatele vor fi rumene la exterior si semi-coapte la interior.
10. Poaching
Poachingul sau posarea alimentelor reprezinta scufundarea unui aliment in apă care fierbe, pentru o perioada scurta de timp. Este o tehnica folosita in special pentru oua.
Citeste pe foodstory.ro
1. La gratar
Este excelent pentru o nutritie maxima, fara sacrificarea gustului. E nevoie de putina grasime si mancarea se prepara rapid. Este una din cele mai sanatoase tehnici de gatit, dar mare grija sa nu arzi alimentele.
2. Prajirea
Cunoscuta si ca “pan-fry, aceasta tehnica este si una din cele mai folosite. Presupune un strat de 1cm de grasime, in care se pun alimentele si se intorc de pe o parte pe cealalta, pana se rumenesc.
3. Prajirea de tip deep-fry
Este cea in care alimentele sunt scaldate in ulei, iar rezultatul este unul crocant la exterior si moale la interior. Prajirea nu dureaza mult si uneori alimentele sunt invelite intr-un strat de aluat. Poti gati asa cartofii, pestele, gogosile.
4. Saute
Aceasta tehnica presupune prepararea legumelor sau a carnurilor prin prajirea rapida intr-un strat subtire de grasime, la temperatura mare, fara capac.
5. Gatirea la abur
De la peste la legume, orice poate fi gatit la abur, iar avantajul este ca se fac in propriul suc si pastreaza intacte toate aromele. In plus, nu mai e nevoie de grasime ca sa-si mentina umiditatea. Ai nevoie doar de un strop de lamaie si putina sare ca sa le dai gust. Broccoli, de exemplu, isi pastreaza prin gatirea la aburi continutul de glucozinolate, substante care stopeaza cresterea celulelor canceroase
6. Bain marie
In oala sau tava mare se pune apa care a dat in clocot si se mentine la foc mediu sau mic in functie de indicatiile retetei. Deasupra se pune oala/ tava mai mica in care vei gati, astfel incat sa fie scufundata pana sa jumatate in apa fierbinte. Apa si aburii vor circula, astfel, in jurul recipientului mai mic si vor mentine o temperatura constanta in jurul ingredientelor, care nu se vor arde sau nu se vor prinde de oala pentru ca nu sunt puse direct pe foc. Daca vrei sa respecti totul ca la carte, atunci poti sa iti cumperi o oala speciala pentru bain-marie, care vine in dotare cu cele doua oale perfect potrivite, capac si manere usor de manevrat. Aceasta metoda este excelenta pentru topirea ciocolatei.
7.Roasting
Presupune gatirea legumelor si a carnii la cuptor. Acestea sunt tinute pana se inmoaie si se rumenesc. Cel mai bun exemplu este puiul la cuptor sau curcanul de Ziua Recunostintei.
8. Coacerea
Este acelasi lucru ca si roasting-ul, insa se refera la paine, prajituri, tarte si alte produse dulci.
9. Searing
Searing sau parjolirea este o tehnica de gatit ce se foloseste indeosebi pentru carne. Ai nevoie de o cantitate minima de grasime, la foc mare. Preparatele vor fi rumene la exterior si semi-coapte la interior.
10. Poaching
Poachingul sau posarea alimentelor reprezinta scufundarea unui aliment in apă care fierbe, pentru o perioada scurta de timp. Este o tehnica folosita in special pentru oua.
Citeste pe foodstory.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Alexia Tudose, un miracol pe scenă! ”Nu mai vreau să fiu fata care a avut accident, vreau să fiu Alexia – artista!” (Video)
Friday, 16 May 2025
Tânăra cu brațele replantate în urma unui accident a oferit o interpretare care a mișcat inimile tuturor: „Să nu te lași și să zâmbești în continuare pentru că l...
Etilotestul l-a dat de gol: Un botoșănean a fost prins la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie!
Friday, 16 May 2025
La data de 15 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 48 de ani, din comuna George En...
Statul, obligat să-i plătească despăgubiri de peste 100.000 euro lui Piedone!
Friday, 16 May 2025
Cristian Popescu Piedone, achitat în final în dosarul Colectiv, trebuie să primească daune de aproximativ 160.000 de euro de la stat pentru cele 13 luni petrecute în închisoa...