IJSU Botosani: Cum ne comportam in timpul unui cutremur!

Preocupat atent si permanent de problematica protejarii vietii oamenilor si a valorilor culturale si avand in vedere vulnerabilitatea la o varietate de riscuri generate de calamitati naturale, precum cutremurul, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani a organizat de la inceputul anului 140 de exercitii de simulare in caz de cutremur si incendiu in 35 de gradinite, 61 de scoli si licee, 23 de spitale, 11 banci si 9 centre de plasament la care au participat 2.489 de prescolari si 9.800 elevi.

Activitatile s-au desfasurat in baza Planului de pregatire a populatiei in domeniul situatiilor de urgenta pe teritoriul judetului Botosani in anul 2009 aprobat de prefectul judetului Cristian Roman, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Exercitiile au un scop dublu. Pe de o parte de perfectionare a deprinderilor salvatorilor pentru organizarea, conducerea si executarea interventiei operative in situatii de urgent, iar pe de alta parte de a-i invata pe botosaneni cum sa-si protejeze viata in timpul unui cutremur sau incendiu.

Desi judetul Botosani este expus unui risc mediu si chiar redus datorat in principal undelor seismice ale cutremurelor produse in zona Vrancea, cetatenii trebuie sa cunoasca metodele corecte de comportare la cutremur. Si asta pentru ca in lume, zilnic, se produc zeci de cutremure cu magnitudine de pana la 6 grade, iar nu de putine ori botosanenii s-au aflat, daca nu printre victime, printre cei care au resimtit efectele seismelor.

In cazul unui seism specialistii sfatuiesc populatia sa se adaposteasca sub mese sau birouri grele, in colturile camerelor sau langa stalpii de rezistenta ai cladirii.

Locurile periculoase pot fi bucataria, langa ferestre sau oglinzi si scarile blocurilor. In situatia in care va aflati intr-o cladire este recomandat sa nu va repeziti afara, ci sa intrati sub o masa grea, un birou sau orice alt obiect de mobilier de care va puteti tine.

Este bine sa evitati usile pentru ca se pot tranti, din cauza miscarilor, si va pot rani. Protejati-va fata si capul si stati cat mai departe de ferestre, usi de sticla, oglinzi, sobe, biblioteci, mobilier inalt.

Daca va aflati intr-un lift in timp ce incepe un cutremur, apasati butonul de oprire si apoi butonul celui mai apropiat etaj. Iesiti din lift cat de repede posibil.

Daca sunteti afara incercati sa va duceti spre o zona mai sigura, cat mai libera, departe de cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon.

Elevii trebuie sa stie ca se pot salva intrand sub banci si agatandu-se de piciorul acestora. E necesar sa nu stea cu fata la geam.

Daca va aflati intr-un vehicul opriti-l intr-un loc sigur. Este foarte important sa nu blocati soseaua, lasand drumul liber pentru ambulante si autospecialele de pompieri.

Riscurile la care sunt supusi oamenii in cazul producerii unui seism nu dispar odata cu incetarea acestuia, mai ales ca cele mai multe cutremure sunt insotite de replici, unele foarte puternice. De aceea, aveti grija la conductele de gaz care se pot fisura producand incendii.

Si cablurile de electricitate rupte reprezinta un real pericol de electrocutare. Daca ati fost blocat sub daramaturi nu folositi surse cu flacara pentru iluminare (chibrituri, brichete, etc), nu va miscati dintr-un loc in altul, acoperiti-va gura cu o batista sau haina, loviti ritmic o teava pentru a fi localizat de membrii echipelor de salvare si strigati doar daca este necesar ( in urma strigatului puteti inhala cantitati periculoase de praf).

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul Rabla pentru tractoare debutează azi, cu un buget de 500 de milioane de lei!

astăzi, 10:30

Rabla tractoare - Programul demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanţii pot aplica online, prin intermediul aplicaţiei ...

PS Nectarie de Bogdania, Epicop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, așteptat la hramul Mănăstirii Coșula!

astăzi, 10:00

În această săptămână, Mănăstirea Coșula se pregătește să îmbrace veșminte de sărbătoare pentru a marca Hramul de vară - “Sfântul Cuvios Sila”, ale că...

LA MULȚI ANI! Veteranul de război Ioan Lungu împlinește 100 de ani!

astăzi, 09:14

Ioan Lungu s-a născut pe 12 mai 1925, în satul Balinți, comuna Havârna, județul Botoșani, într-o familie de agricultori. Tatăl său, Dumitru, a luptat în Primul Război Mo...