Guvernul a marit garantia pentru locuintele noi din Programul Prima Casa, la 70 de mii de euro

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o hotarare de guvern privind continuarea Programului Prima Casa, in anul 2010, potrivit unei declaratii facute de premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului. Garantia acordata de stat va fi de 60 de mii de euro, pentru locuintele vechi si de 70 de mii de euro pentru construirea locuintelor noi. De asemenea, in cazul in care cel putin 7 persoane se asociaza pentru a construi locuinte, garantia acordata va fi de 75 mii de euro.

"In cadrul Programului Prima Casa, statul instituie o garantie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. Pentru toti cei care doresc sa-si achizitioneze o locuinta gata terminata sau o locuinta neterminata, la rosu, garantia guvernamentala este in continuare de 60.000 de euro. Pentru cei care, de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii de Guvern, isi construiesc o locuinta noua - deci, obtin o autorizatie de constructie dupa data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern - persoanele fizice individuale vor primi o garantie de 70.000 de euro. Daca mai multe persoane, cel putin un numar de 7, se asociaza pentru a-si construi impreuna locuinte, atunci garantia guvernamentala este de 75.000 de euro", a declarat premierul Emil Boc.

"Cei care astazi platesc 200 - 300 de euro chirie, cu acesti bani pot sa-si plateasca rata la casa, la o banca si sa aiba o locuinta in proprietate. Mai mult decat atat, avansul minim pe care il cerem este de 5% si nu cum este in jur de 25 - 30%, in cazul creditelor ipotecare, fara a mai fi nevoie de garantii suplimentare, pentru ca statul sa instituie o garantie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro", a explicat primul-ministru.

"Modificarile aduse Programului Prima Casa pun accent pe constructia de la zero a locuintelor, cu efect multiplicator in economie, care sa stimuleze crearea de noi locuiri de munca si sa aduca mai multe resurse activitatii economice intr-o perioada inca dificila din punct de vedere economic", a declarat primul-ministru.

In ceea ce priveste acordarea de garantii pentru constructia de locuinte noi si pentru constructia de locuinte pentru asociatii, ministrul Finantelor a precizat ca persoanele care beneficiaza de acest sprijin "vor primi o garantie, cu care merg la banca, iar banca va vira banii pe stadii de executie".

De asemenea, ministrul Sebastian Vladeascu a explicat ca una dintre conditiile pentru acordarea garantiilor guvernamentale asociatiilor care doresc construirea de locuinte in comun, este detinerea unui teren.

Totodata, Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca, pentru acest an, plafonul garantiilor guvernamentale alocat Programului Prima Casa este de 700 de milioane de euro.

Atat primul-ministru. cat si ministrul Finantelor au precizat ca vor fi mentinute reglementarile din cadrul acestui Program cu privire la dobanda la care se acorda creditele, avansul pe care beneficiarii imprumuturilor garantate de stat trebuie sa le prezinte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
258

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
316

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
713

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...