Miercuri, începând cu ora 14:00, comisarii Gărzii de Mediu au declanşat o agrevă de avertisment constând în aceea că au oprit orice activitate. Şi asta după ce demersurile anterioare, prin care au încercat să convingă şefii Ministerului Mediului, în special pe ministrul Graţiela Gavrilescu, de necesitatea majorării salariilor în rândul comisarilor Gărzii de Mediu, s-au soldat cu eşec.
"Salarile sunt foarte mici, nu au mai fost mărite din 2009, practic salariul de bază este la nivelul anului 2009. Salariul maxim de bază la noi este de 1.960 de lei la care se adaugă sporul de vechime. Asta în condiţiile în care suntem tot instituţie de control! Poliţiştii, de exemplu, care au spor de hrană, de îmbrăcăminte, pot să-şi arunce cascheta în aer, dar pericolul este acelaşi. Noi mergem pe teritoriul agentului economic, poliţiştii rămân pe teritoriul lor. Cum mă vedeţi, aşa am fost pe teren şi nu am niciun fel de protecţie, doar legitimaţia, nimic în plus. În afară de sporul de condiţii vătămătoare noi nu avem alte sporuri", spune Smaranda Pasat, comisar de mediu.
Specialiştii din cadrul instituţiei spun că dacă nici după această grevă de avertisment Ministerul nu-şi va schimba atitudinea se va ajunge la greva generală.
"Şi trebuie să ţinem cont că încep imediat proiectele AFIR, unde noi va trebui să dăm certificatele de conformitate, adică vizite în teren şi întocmirea fişelor de constatare prin care spunem că da, acel proiect îndeplineşte normele de mediu", adaugă Smaranda Pasat.
Revoltător pentru comisarii de mediu este faptul că din amenzile pe care Garda de Mediu le aplică, la bugetul de stat ajung şi 47 de milioane de lei.
La nivel naţional, sunt în jur de două mii de angajaţi în Comisariatele de Mediu, iar singura promisiune făcută până acum se referea la legea salarizării, ce prevede ca salariul să ajungă la 4.000 de lei în anul 2022.