Gordon: Ştiu că unii în România se gândesc la un nou referendum pentru înlăturarea preşedintelui

Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat că este la curent cu intenţiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l înlătura pe preşedintele Traian Băsescu, însă trebuie respectate procedurile constituţionale.
 
"În mod clar, continuăm să urmărim România foarte strâns. Ştiu că unii în România se gândesc să organizeze un alt referendum, găsind astfel alte metode de a-l înlătura pe preşedinte. Trebuie subliniat din nou că trebuie respectate procedurile constituţionale. Dacă preşedintele este nepopular, iar mandatul său nu reflectă voinţa populară, atunci alegerile libere şi corecte sunt modul în care trebuie adresată aceasta. Şi dacă acesta este modul prin care România va merge mai departe, cred că credibilitatea sa ca o democraţie puternică şi partener al SUA va continua să crească", a afirmat oficialul SUA.
 
Declaraţia sa a fost făcută într-un briefing de presă la sfârşitul săptămânii trecute, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist român despre ce ar trebui să facă România în viitor pentru a-şi recâştiga încrederea şi dacă Washingtonul mai este îngrijorat cu privire la situaţia din România.
 
"Îngrijorările noastre în acest caz particular au avut de-a face, aşa cum bine ştiţi, cu eforturile de a schimba rezultatele aparente ale referendumului de demitere a preşedintelui. Am fost şi suntem foarte atenţi să nu interferăm în afacerile interne ale României, însă am vrut să fie clar că lumea, comunitatea internaţională, nu va considera legitimă schimbarea procedurilor de vot după desfăşurarea referendumului şi în contradicţie cu ceea ce Curtea Constituţională a hotărât. Am subliniat importanţa respectării oricărei decizii a Curţii Constituţionale, iar acesta a fost testul credibilităţii democraţiei din România. Şi sunt mulţumit că pot spune că aceasta este ceea ce şi guvernul a făcut în cele din urmă. Cu toate că am auzit despre posibile fraude ale votului şi deliberări despre un potenţial refuz de a accepta hotărârea Curţii Constituţionale, Curtea a decis, listele de votanţi care au fost folosite au fost respectate, iar preşedintele suspendat a fost reinstaurat conform statului de drept. Iar acesta este rezultatul corect", a argumentat Gordon.
 
De asemenea, el a arătat că aceste evoluţii pot fi interpretate ca indicând că în România este o democraţie matură, ceea ce reprezintă un "lucru foarte pozitiv".
 
"Şi în acest sens, cred că este probabil corect să afirm că România a câştigat credibilitate în ochii Statelor Unite, cred că şi în ochii partenerilor europeni, prin respectarea statului de drept, chiar şi atunci când aceasta contravenea intereselor pe termen scurt ale celor care deţineau puterea în acea perioadă tranzitorie. Cred că acesta este un semn al unei democraţii mature şi cred că este un lucru foarte pozitiv", a afirmat Gordon.
 
Oficialul Departamentului de Stat declara şi în urmă cu o săptămână că Administraţia SUA este mulţumită de faptul că Guvernul de la Bucureşti îşi menţine angajamentul de a respecta deciziile Curţii Constituţionale.
 
"În România, ne-am exprimat îngrijorările privind ameninţările la adresa instituţiilor democratice şi independenţa sistemului judiciar. Am fost în mod particular îngrijoraţi cu privire la modul de desfăşurare a referendumului de demitere a preşedintelui (Traian Băsescu - n.r.), deoarece Guvernul a părut că schimbă regulile în timpul procesului şi erau acuzaţii credibile de fraudă la vot şi încercări de constrângere a Curţii Constituţionale. Suntem mulţumiţi să vedem că Guvernul îşi menţine angajamentul de a respecta deciziile Curţii Constituţionale. Avem speranţa că România va depăşi această criză cu un angajament reînnoit pentru menţinerea puterii şi independenţei instituţiilor sale democratice", a afirmat Gordon, într-un discurs rostit la un forum despre Europa Centrală desfăşurat la Washington DC.
 
De asemenea, Gordon a evidenţiat că alianţa SUA cu ţările Europei Centrale are rădăcini şi în angajamentul comun de a respecta valorile democratice. "Deoarece alianţa noastră este bazată pe aceste valori comune, nu am avut rezerve de timiditate în a aminti partenerilor noştri de obligaţiile lor de a promova şi proteja principiile democratice", a mai spus Gordon.
 
Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american, Hillary Clinton, a făcut în 13 august o vizită la Bucureşti, "pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu ultimele acţiuni guvernamentale care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului". El a avut întâlniri cu Traian Băsescu, suspendat din funcţie la acea vreme, cu preşedintele interimar de atunci, Crin Antonescu, cu premierul Victor Ponta, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
 
La finalul vizitei, Philip Gordon a declarat că SUA susţin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităţilor de la Bucureşti, precizând că a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceştia vor respecta ce au spus.
 
"Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", a spus Philip Gordon.
 
De asemenea, Philip Gordon a spus, într-o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţi ai societăţii civile, că nu s-ar fi aflat în România la mijlocul lunii august dacă Statele Unite nu ar fi avut senzaţia că aici se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită.
 

Sursa: rtv.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără apă pe timp de noapte din cauza ”consumului ridicat din ultimele zile”: Zonele afectate!

astăzi, 18:41

Nova Apaserv Botoșani anunță că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapt...

”Intrigă și iubire”, spectacolul care intră în istoria Teatrului din Botoșani!

astăzi, 17:53

Revenirea în bătrânul și elegantul Teatru, după un deceniu de ”exil”, a însemnat și o nouă premieră a actorilor botoșăneni, cu un spectacol în regia lui Dum...

Tragedie în Turcia: Un elicopter medical s-a lovit de clădirea spitalului din curtea căruia decolase, patru oameni au murit!

astăzi, 17:15

Patru persoane au murit duminică, într-un accident aerian în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanţă a intrat în coliziune cu o clădire a unui spital şi s-a pr...