Gata cu tezele copy-paste! Sistem antiplagiat de 12,5 milioane de lei, la Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei va avea un sistem informatic antiplagiat in valoare de peste 12 milioane de lei, cu ajutorul caruia vor putea fi depistate lucrarile de doctorat plagiate.

Pe 31 decembrie, au fost desemnate firmele care vor realiza proiectul, incheindu-se procedura de atribuire a contractului, iar valoarea contractului este de aproape 12,5 milioane de lei, fara TVA, banii provenind din fonduri europene, informeaza Digi 24.

Sistemul va permite astfel verificarea tezelor de doctorat, comparandu-le cu lucrarile de specialitate din domeniul respectiv.

In luna noiembrie 2013, Ministerul Educatiei a transmis ca pune la bataie aproape 200.000 de euro doar pentru consultanta in realizarea unor softuri de evaluare, insa o companie s-a angajat la o suma de patru ori mai mica.

Un ultim exemplu ilustru de plagiat in Romania este cel al publicistului George Stanca, cel care a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru incalcarea legii drepturilor de autor.

Cel mai cunoscut caz de plagiat din Romania este cel al prim-ministrului Victor Ponta, acuzat ca a copiat mai mult de jumatate din teza de doctorat.

Lucrarea sa a fost verificata prima oara de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a decis ca este vorba despre un plagiat, insa verdictul nu a fost considerat valid, fiind dat la o zi dupa dizolvarea comisiei.

Au urmat specialistii Universitatii din Bucuresti, care au stabilit de asemenea ca lucrarea premierului este un plagiat. In schimb, a treia institutie care a verificat teza de doctorat, Comisia Nationala de Etica a transmis ca lucrarea nu este una plagiata, iar Ministerul Educatiei a recunoscut doar aceasta decizie.

In plus, pe 9 iulie, Parchetul de pe langa ICCJ a respins contestatia legata de neinceperea urmaririi penale in cazul pagiatului, depusa de avocatul denuntatorilor lui Victor Ponta in data de 7 iunie.

Pe 20 ianuarie, judecatorii Curtii Supreme vor decide daca procurorii trebuie sa ancheteze plagiatul de care este acuzat premierul.

Atunci a fost fixat primul termen in dosarul cu numarul 3927/1/2013 deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta.

Plangerea penala a fost depusa de avocatul Florin Plopeanu dupa ce procurorul de caz, Mihaela Litvin, a decis neinceperea urmaririi penale pe numele prim-ministrului.

Un alt caz celebru in Romania a fost cel al procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general, acuzata de plagiat in luna mai 2012.

Ulterior, in luna august, Consiliul National de Etica (CNE) a decis ca procurorul-sef al DNA nu a plagiat, iar in luna octombrie Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat hotararea CNE.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fiecare primărie din România va decide dacă vrea sau nu păcănele în localitatea sa. Ce propune Guvernul!

astăzi, 11:20

Fiecare primărie din România va decide dacă autorizează sau nu jocurile de noroc pe teritoriul pe care îl administrează, potrivit proiectului de reformă a administrației locale propu...

Perseidele 2025. Când va putea fi văzută cea mai spectaculoasă ploaie de stele din această vară!

astăzi, 10:10

Pe tot parcursul lunii august, și în special în noaptea de 11 august 2025, faimoasa ploaie de stele Perseide va putea fi observată pe cer. Fenomenul are loc în fiecare an &ici...

Femeie din Suceava, reținută la Botoșani. A condus beată și cu permisul suspendat!

astăzi, 09:15

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unei femei de 57 de ani, din județul Suceava. În urma verificărilor ...