Fără bani pentru biserici: Preoții vor primi doar 11% din bugetul de anul trecut pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult

Fără bani pentru biserici: Preoții vor primi doar 11% din bugetul de anul trecut pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult

Guvernul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, o sumă care este cu aproape 89% mai mică față de cea alocată anul trecut, în 2020.

Prin bugetul de anul acesta se va susține însă pe mai departe și chiar cresc sumele acordate pentru salariile preoților și personalului din învățământul teologic.

Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei, informează Digi24.

1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic

Totodată, bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

 

Spune-ne opinia ta