Statistica unităţii sanitare arată că în 2015, o sută de minore, cu vârste pornind de la 14 ani, au devenit mame. Coordonatorul maternităţii, medicul Gina Puflea, spune că s-au înregistrat două naşteri la două copile de 14 ani şi 15 naşteri la adolescente de 15 ani.
Au mai fost 21 de cazuri în care mame sunt adolescente de 16 ani şi alte 62 de cazuri cu mame de 17 ani. Cele mai multe provin din mediul rural, spune medicul Gina Puflea.
Situaţia este îngrijorătoare în condiţiile în care în 2014, 89 de minore deveneau mame la aceeaşi unitate sanitară. Atunci, cea mai tânără mamă avea 13 ani şi descoperise că este însărcinată cu câteva ore înainte de a naşte. De altfel, cazul adolescentei a avut şi un final fericit, dat fiind că părinţii ei şi-au asumat responsabilitatea creşterii nepoţelului astfel încât fiica lor să-şi poată continua studiile.
Spunem că a fost un caz fericit pentru că de regulă, în cazul în care nașterea are loc, copilul născut are circumstanțe favorizante să devină un copil abandonat. Mai mult, mama minoră va avea probleme de integrare socială, de cele mai multe ori abandonând școala. Va fi stigmatizată şi va trebui să se obişnuiască şi cu opinia comunităţii, pe lângă obiceiurile specifice unei mame.
Potrivit statisticilor, mamele minore provin în general din familii dezorganizate, se regăsesc în special în zona rurală, au un nivel redus de educație, inclusiv educație sexuală și contraceptivă. Situaţia se întâmplă în condiţiile în care în fiecare şcoală are loc măcar o dată pe semestru o oră de educaţie pentru sănătate, derulată de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică, în care elevii sunt învăţaţi reguli elementare pentru un regim de viaţă sănătos, învaţă să-şi cunoască corpul şi să se protejeze împotriva bolilor, inclusiv a celor cu transmitere sexuală sau a sarcinilor nedorite.
În perioada 2010- 2014, în România s-au născut aproape 38.000 de copii din mame minore. Aceste cifre ne clasează pe un loc fruntaş la nivel de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de minore care devin mame, potrivit datelor UNFPA - United Nations Population Fund, citate de gandul.info.
Astfel, Bulgaria este pe primul loc, în această ţară din 1.000 de femei care nasc 48 sunt minore. Pe locul doi se află România cu 41 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, urmată de Regatul Unit al Marii Britanii – 25 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Slovacia şi Estonia – 21 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide şi Malta – 20 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide.