Eclipsă şi Lună albastră în noaptea dintre ani

Eclipsă şi Lună albastră în noaptea dintre ani
Ultima noapte a anului aduce o eclipsă parţială de Lună. În plus, avem parte şi de Lună albastră, deoarece este a doua Lună plină din decembrie.

Eclipsă de Revelion

"În seara zilei de 31 decembrie, vom avea o eclipsă parţială, deoarece o mică parte din lună va fi umbrită de Pământ", spune Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Cercetătorul spune că fenomenul va debuta la ora 19:15, ora României, iar faza maximă va fi atinsă la 21:22.

"În seara de 31 decembrie, dacă se uită pe cer, oamenii vor putea observa cu ochiul liber o culoare roşiatică în partea de jos a discului lunar", adaugă reprezentantul Observatorului.

Eclipsa parţială se va sfârşi cu jumătate de oră înainte de sfârşitul anului. Pentru pasionaţii de astronomie, o eclipsă totală de Lună va avea loc în iunie 2011.



Luna albastră apare la 2-3 ani

Denumirea, "Lună albastră", este una colocvială, sensul dorit fiind acela de fenomen foarte rar. Iunie 2007 a fost ultima lună calendaristică în care am avut parte de două Luni pline.

Aceste evenimente astronomice au loc foarte rar deoarece durata medie la care apare o Lună plină pe cer este de 29,5 zile (perioada sinodică).

"Termenul "Blue Moon" a apărut în 1937, într-un almanah american. Noi, astronomii, nu avem un astfel de termen, deoarece nu e un fenomen astronomic, e o simplă Lună plină. O astfel de lună albastră are loc la fiecare 2-3 ani", spune Adrian Şonka.

 

De ce "Lună albastră"

Adrian Şonka spune că, iniţial, a 13-a lună plină dintr-un an era considerată lună albastră. Indienii din Statele Unite dădeau nume lunilor anului, iar una dintre denumiri era de "Lună albastră".

Aşadar, denumirea provine din folclorul american, iar, acum, albastră este a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică. Fenomenul se va repeta din nou în 2012, când luna august va avea parte de două Luni pline. 
 
 

Şi, totuşi, albastru

Astrul poate căpăta culoarea albastră doar dacă este văzut prin praful înălţat în aer de o erupţie vulcanică.

S-a întâmplat astfel în 1991, după erupţia unui vulcan din Filipine, Pinatubo. Un fenomen mult mai ciudat a avut loc în 1883, în Indonezia. După erupţia violentă a vulcanului Krakatoa, oamenii vedeau luna, indiferent de fază, în albastru şi verde.

 

 

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Te plimbi prin parc? Atenție la păsările ocrotite de lege. Ce facem cu un ciuf de pădure căzut din cuib! (Foto, Video)

astăzi, 11:26
26

În perioada primăverii, când puii de ciuf încep primele lecții de zbor, se întâmplă des ca aceștia să cadă pe pământ.Uneori se rănesc, astfel că este n...

Programul complet pentru Zilele Municipiului Botoșani, când urcă pe scenă Carla`s Dreams și Ștefan Bănică!

astăzi, 11:18
113

Deschiderea oficială a evenimentului are loc pe 9 mai, începând cu ora 18:00. Botoșănenii și nu doar se pot bucura de street food, parc de distracții și muzică în aer lib...

Au început pregătirile pentru a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari la Botoșani!

astăzi, 10:52
66

În perioada 10 – 12 mai, pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani are loc cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari. Evenimentul este organizat de Centrul Jude...