Două zile până la anunţata vizită a ministrului Daea la Manoleasa! Sistemul de irigaţii nu funcţionează încă

La vizita precedentă la Manoleasa, ministrul Agriculturii- demis, dar re-propus pentru acelaşi portofoliu în noul guvern-, Petru Daea, avertiza că pe 30 iunie se va întoarce la Staţia de pompare a apei pentru irigaţii. Dacă o va face, ce va găsi?

Două zile până la anunţata vizită a ministrului Daea la Manoleasa! Sistemul de irigaţii nu funcţionează încă

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În urmă cu două săptămâni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, făcea o vizită de lucru în judeţ- cu dublu scop: campania electorală de la Vlăsineşti şi, pe parte administrativă, vizitarea asociaţiilor de legumicultură de la Ştiubieni, a specialiştilor în caşcaval de la Vlăsineşti, plus vizita la Staţia de irigaţii de la Manoleasa, acolo unde, pe un ton ridicat, i-a luat la rost pe oficialii instituţiilor implicate în redarea în funcţiune a instalaţiilor de irigat.

I-a determinat atunci pe aceştia să promită că până pe 30 iunie totul va fi gata, iar apa va gâlgâi prin canale, astfel încât fermierii ce au format asociaţia celor care vor folosi apa pentru irigaţii să poată face contractele de prestări servicii. 30 iunie, în condiţiile în care termenul avansat iniţial- şi mai realist-, ar fi fost mijlocul lunii iulie.

Ce s-a întâmplat de atunci şi până acum, cu câteva zile înainte de sosirea ministrului- anunţată, nu şi confirmată?

"Trebuiau să ducă o pompă astăzi (marţi, n.r.) cei de la DeltaCon, dar nu era ajunsă încă, s-au făcut probe. Încă o pompă era dusă la Suceava, la probe, astea erau urgenţele. Ei sunt în termenele din contract. La Movileni (Havârna) nici atât nu sunt presaţi de termene, abia se semnează contractul. Acolo vom lucra cu Mecanex-ul (singurul producător de pompe din ţară, de altfel, dar care la lucrarea de la Manoleasa s-a ocupat de decolmatarea canalelor de irigaţii, dat fiind că reparaţia pompelor a fost câştigată prin licitaţie de DeltaCon, societate axată pe construcţii, n.r.). Ei sunt un pic în avans. La Manoleasa, aşteptăm să vedem ce se va întâmpla", spun reprezentanţii Punctului Botoşani al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

De altfel, administratorul Mecanex, Ciprian Bidaşcă, spune că din punctul său de vedere, lucrarea de la Manoleasa s-a încheiat. "Partea noastră a fost decolmatarea canalelor, lucrările încheindu-se la scurt timp după vizita domnului ministru, mai exact în jumătate din termenul din contract", spune Ciprian Bidaşcă.

Între timp, fermierii din zona Manoleasa se luptă cu birocraţia pentru a putea beneficia de repunerea în funcţiune a staţiei de irigaţii. Iurie Pleşca speră că în scurt timp va fi apă pe canal. "S-a lucrat, s-au adus motoarele electrice, nu ştiu de pompe. Dacă se vor monta pompele, se va putea face şi o testare a conductelor de apă. Noi umblăm acum pe la notariate pentru documente, pentru că se cer foarte multe, nu e ca la o societate comercială, nici notarii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva. Noi, ca asociaţie, avem în jur de o mie de hectare de irigat. Anul trecut ne-am bazat pe ce am investit noi, am irigat în jur de 60 de hectare, cu pivoţi, cu tamburi, dar dacă se aduce apă pe canale, se va putea iriga o suprafaţă mai mare", spune Iurie Pleşca.

Cu sau fără Petru Daea la Ministerul Agriculturii, instalaţiile de pompare a apei pentru irigaţii trebuie să funcţioneze şi cu cât mai repede, cu atât mai bine, dat fiind că meteorologii estimează că următoarele două luni de vară vor fi călduroase şi secetoase, ceea ce ar pune în pericol munca şi investiţiile fermierilor botoşăneni.

Despre angajamentul autorităţilor în privinţa redării în folosinţă a sistemelor de irigaţii, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Sistemele de irigaţii se reabilitează. “Pe 30 iunie sunt aici”, le-a promis ministrul Daea specialiştilor în îmbunătăţiri funciare FOTO- VIDEO

 

Spune-ne opinia ta