Canicula din ultimele zile a fost insotita de furtuni violente in multe zone ale tarii, inclusiv Botosani. ANM avertizeaza ca astfel de fenomente de instabilitate accentuata se vor repeta in aceasta vara, insa nu vom avea tornade.
Luni, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de "intensificari puternice ale vantului cu aspect tornadic", pentru nord-estul tarii, respectiv judetele Botosani si Iasi.
Insa meteorologul de serviciu Oana Catrina a precizat ca au mai fost situatii deosebite in care s-au intrunit conditii pentru a fi specificat acest termen, dar ca nu ne putem astepta la o tornada propriu-zisa in tara noastra.
"Nu tot timpul vitezele la rafala ale vantului sunt atat de puternice ce pot lua aspect tornadic. Nu vorbim despre o tornada in Romania, sub nicio forma. In zona Moldovei, unde au fost acele atentionari de tip nowcasting, cod portocaliu, ieri, ce au vizat o instabilitate atmosferica deosebit de accentuata, s-a depasit in judetul Neamt 80 l/mp, iar vantul la rafala in zona respectiva a depasit chiar 90-96 de km/h", a spus meteorologul, conform Ziare.com.
Acesta a explicat care este diferenta dintre fenomenul de ieri, o vijelie si o tornada.
"Este un mic vartej, insa, in cazul unei tornade, vitezele la rafala ale vantului sunt mult mai mari decat intensificarile de scurta durata cu care ne confruntam in fiecare sezon convectiv - pe parcursul verii - si ale vantului cu aspect de vijelie. Pe parcursul zilei de ieri, in special in zona Moldovei, acolo unde a aparut aceasta formulare, au fost consemnate si vijelii. Dar la rafala nu sunt consemnate viteze foarte mari, cum sunt cele in cazul vantului cu aspect tornadic", ne-a spus Oana Catrina.
Furtuni foarte violente
Aceasta a explicat ca viteza vantului este mult mai mare in interiorul unei tornade.
"Curentii de aer dintr-o tornada sunt foarte, foarte puternici, nu se compara pe nicio scara cu ceea ce avem noi vara, de scurta durata, chiar si vijelii. Deci nu exista grad de comparatie intre vitezele asociate unei tornade si vitezele vantului asociate ploilor convective, cu care suntem obisnuiti in fiecare vara. Vant cu aspect tornadic a mai fost si anul acesta, nu neparat in alti ani. Sunt sisteme foarte bine organizate in interiorul carora, pentru scurte intervale de timp, vantul a avut aspect tornadic. Nu trebuie populatia sa se ingrijoreze. Sunt situatii deosebite, care iata ca se pot intampla si pe teritoriul tarii noastre. A nu se confunda, deci, aspectul tornadic al vantului, pentru scurte perioade de timp, cu tornada in sine. Nu vorbim despre asa ceva", a spus meteorologul de serviciu.
Mai departe, reprezentantul ANM a subliniat ca, "pana palnia din norul cumulonimbus nu atinge solul, nu vorbim de tornada si nu sunt conditii specifice de formare a acesteia, deci nu sunt conditii la noi in tara, cel putin nu acum".
"Insa manifestari de instabilitate atmosferica deosebit de accentuata ar mai putea aparea pe parcursul verii. Din loc in loc ar mai putea aparea manifestari deosebit de accentuate ale instabilitatii, adica furtuni foarte violente", a atras atentia Oana Catrina.
In ce priveste pagubele materiale, acestea se pot inregistra si in cazul unei intensificari a vantului asociata unei furtuni de vara care sa ajunga la 60 km/h.
Meteorologul ne-a explicat diferentele de viteza a vantului in cazul diverselor manifestari de vreme rea.
"Daca vorbim doar despre scurte intensificari ale vantului, asociate furtunilor, acestea pot atinge la rafala pentru scurte intervale de timp 55-60 km/h. In cazul unei vijelii, poate atinge chiar si 60-65 km/h. Dar in cazul unui sistem foarte bine organizat, cum a fost cel de ieri, in zona respectiva la rafala s-au depasit 90-96 de km/h, care inseamna foarte mult. Potentialul distructiv este foarte ridicat, comparativ cu un vant care are sufla cu 50-65 de km/h. E o diferenta colosala in valorile vitezei vantului si normal ca potentialul distructiv este mult mai mare in cazul in care ne confruntam cu viteze ale vantului de 96 km/h", a mai spus Oana Catrina.
Singura tornada care a avut loc in Romania
In tara noastra a avut loc o singura tornada inregistrata de meteorologi - in seara zilei de 12 august 2002, in localitatea Facaeni, din judetul Ialomita. Sute de locuinte au fost distruse, iar copaci si stalpi de inalta tensiune au fost rupti sau pur si simplu smulsi, incheie ziare.com.