Dolarul lovește mai rău decât francul! Ratele la credite cresc cu sute de lei

Românii cu credite în dolari trec printr-o experiență chiar mai grea decât a celor cu împrumuturi în franci. Cursul dolar/leu a crescut cu peste 20% de anul trecut, ceea ce înseamnă câteva sute de lei în plus la o rată de câteva sute de dolari.

Ieri a demarat planul uriaș prin care Banca Centrală Europeană vrea să revigoreze economia Zonei euro. Pe piețele financiare vor ajunge nu mai puțin de 1,1 trilioane de euro. Volumul imens de euro din piață va conduce la scăderea acestei monede și întărirea dolarului, care a crescut puternic în ultima perioadă. Ieri, cotația în raport cu leul a ajuns la un nou maxim istoric, de 4,07 lei/dolar. Afectați direct sunt românii cu credite în dolari, dar și restul populației, deoarece creșterea monedei americane se resimte și în prețul benzinei, dar și al altor produse.

230 de lei în plus la o rată de 300 de dolari

Cotația leului în raport cu leul a crescut cu 8% de la începutul anului până acum. Dacă pentru o rată de 300 de dolari un debitor cu venituri în lei plătea, la începutul anului, 1.131 de lei, acum achită nu mai puțin de 1.221 lei, adică cu 90 de lei mai mult. Față de jumătatea anului trecut, diferența este și mai mare. Astfel, cursul din prezent este cu circa 23% mai mare față de nivelul de 3,3 lei/dolar, de la jumătatea lui 2014.

Asta înseamnă că, pentru aceeași rată de 300 de dolari, un îndatorat plătea anul trecut 990 de lei, iar de atunci până acum s-au mai adăugat 230 de lei.

În România există câteva mii de persoane cu credite în dolari. "Mulți dintre cei care au credite în dolari au și venituri în dolari. Pentru cei care încasează doar venituri în lei, singura soluție este o negociere cu banca, pentru a nu intra în incapacitate de plată", recomandă un specialist în domeniul financiar.

Se scumpește și benzina

D
e asemenea, dolarul intervine și în calculul prețului benzinei, în condițiile în care barilul de petrol este comercializat în dolari.

Este și motivul pentru care, deși petrolul nu s-a mai scumpit de la începutul anului, atunci când prețul a fost transformat din dolari în lei, am văzut o scumpire a benzinei și motorinei la pompă. Prețul a crescut cu circa 50 de bani pe litru, din ianuarie, iar combustibilii s-ar putea scumpi în continuare.

Citeste mai departe, pe evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani: Atenție la vinul aflat în proces de fermentare!

astăzi, 15:45

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații cores...

Pași importanți pentru reabilitarea și modernizarea Stadionului Municipal din Botoșani! (foto)

astăzi, 15:18

Coordonată de primarul Cosmin Andrei, o delegație a municipalității a participat, marți,la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), la o ședință pre – CT...

Studenții vor avea reducere de 90% la călătoria cu trenul și în acest an universitar!

astăzi, 14:14

În contextul începerii anului universitar 2024 - 2025, CFR Călători reamintește că studenții în vârstă de până la 30 de ani, înscriși într-o formă de...