Doctor în istorie, în greva foamei, la Guvern: "Vor să murim sau să plecăm afară!"

Doctor în istorie, cu facultatea terminată cu 10, cercetător la Institutului NaÅ£ional pentru Studiul Totalitarismului, face greva foamei în faÅ£a Guvernului. DeÅŸi vizibil slăbit, istoricul se declară hotărât să îÅŸi continue demersul până când premierul Ponta ÅŸi miniÅŸtrii din subordinea sa vor rezolva problema subfinanţării cronice din cercetare.

Plătit cu doar 1210 lei pe lună după 34 de ani de muncă, din care 8 ani în cercetare, istoricul Florin Åžandru a intrat sâmbătă în greva foamei, cu dorinÅ£a de a obÅ£ine mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării ÅŸi mărirea salariilor cercetătorilor, astfel încât aceÅŸtia să-ÅŸi poată face meseria, trăind decent.

"Am peste 15 memorii la toate oficialităţile, premier, ministrul învăţământului, ministrul finanÅ£elor, ministrul muncii, ministrul culturii, singurul care m-a primit a fost ministrul culturii: Dl Åžandru, dacă ar depinde de mine, acum v-aÅŸ da semnătură, să vrea ei guvernanÅ£ii să va ajut ÅŸi eu va dau semnătura." ne-a declarat Florin Åžandru, abia vorbind după de cele câteva zile fără hrană ÅŸi apă.

"Ei trebuie să dea drumul la deblocarea promovărilor, în 2007 am avut salariu 1281 de lei, în 2009 s-a redus, era 900 ÅŸi ceva ÅŸi acum am fluturaÅŸ, în 2015 - 1210 de lei. Nu poÅ£i să trăieÅŸti în BucureÅŸti ÅŸi să faci cercetare din banii ăştia. M-au costat numai în 2013 ÅŸase milioane documentele cercetate de mine, din banii mei, nu din banii Academiei." a adăugat cercetătorul.

Întrebat ce ar trebui să se rezolve pentru a ieÅŸi din greva foamei, Florin Åžandru a răspuns: "Să mă primească premierul ÅŸi, pe o jumătate de foaie de hârtie, cum a dat decizie de mărire de salariu de sute de milioane, nouă nu ne trebuie atâta, să facă deblocare pentru promovare ÅŸi acordarea gradelor academice la noi, pentru că noi murim de foame. Vor să murim sau să plecăm afară!l.

"Au spus guvernanÅ£ii noÅŸtri că salariul mediu în BucureÅŸti este 2500 de lei? Dacă eu am 1200, ce sunt?" s-a întrebat Åžandru, arătându-ne copie după diploma sa, din care reieÅŸea că a terminat facultatea cu 10 pe linie.

Pe lângă faptul că greva foamei i-a cauzat o evidentă slăbiciune fizică, motiv pentru care, luni noapte, a fost dus la urgenţă, la spitalul Elias, cercetătorul a trebuit, potrivit declaraÅ£iilor sale să facă faţă ÅŸi jandarmilor, care au vrut să îl ia de lângă Guvern.

"Vor să mă ridice cu poliÅ£ia, că îi deranjez la ochi ÅŸi să mă amprenteze, ca pe un bandit. Asta e societatea noastră, cei care ne vor binele de 25 de ani. Am crezut că găsesc milă ÅŸi înÅ£elegere, dar pentru români, nu! Azi sunt eu, mâine dumneavoastră!", a adăugat Florin Åžandru.

MenÅ£ionăm că purtătorul de cuvânt al jandarmeriei nu a putut fi contactat telefonic până la ora publicării acestei ÅŸtiri.
Redăm, în continuare, cererile lui Florin Åžandru aÅŸa cum erau trecute pe bannerul cu care acesta s-a acoperit, pentru ca trecătorii să vadă păsurile lui.

"Cer premierului României ÅŸi miniÅŸtrilor în subordine următoarele

- deblocarea de urgenţă a posturilor la angajare ÅŸi promovare pentru cercetătorii din institutele de cercetare din România;
- mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării ÅŸi mărirea salariilor cercetătorilor, conform legilor de promovare, avansare, gradelor academice ÅŸi rezultatelor ÅŸtiinÅ£ifice;
- acordarea sporului de doctorat persoanelor care ÅŸi-au obÅ£inut doctoratul în 2010 - 2015"

epochtimes-romania.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

astăzi, 17:54

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul DirecÅ£iilor de sănătate publică ÅŸi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 È™i 16 octombrie compania pune la dispoziÈ›ia călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...