Cum scapi de taxa auto!

Cum scapi de taxa auto!
Taxa auto continuă să dea bătăi de cap autorităţilor, deşi, de-a lungul anilor, s-au străduit să o impună şi să strângă bani la buget de pe urma ei. Acum, o decizie a magistraţilor dă câştig de cauză tuturor celor care îşi vor cumpăra autoturisme şi care nu vor să mai dea bani la stat pentru această taxă.

Orice român care şi-a luat o maşină la mâna a doua şi a fost nevoit să achite taxa auto, la prima înmatriculare în ţară, îşi poate recupera banii în instanţă. Era o procedură care se practica în ultima perioadă, numai că nu în toate cazurile instanţele dădeau câştig de cauză şoferilor. În plus, procesele durau destul de mult, scrie Libertatea.

De ce mai trebuie aglomerate instanţele sau de ce mai trebuie plătită taxa în continuare? Sunt întrebările pentru care magistraţii au găsit răspunsul. Judecătorul ieşean Iustinian Obreja Manolache a formulat un recurs în interesul legii pentru a lămuri problema taxei auto. Pe 14 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis acest recurs în interesul legii. Adică, orice persoană care va contesta taxa auto în instanţă va primi câştig de cauză. Decizia magistraţilor Curţii Supreme nu va putea fi pusă în aplicare decât după publicarea în Monitorul Oficial, lucru ce ar putea dura 30 de zile. Chiar şi aşa, după publicarea în Monitor a hotărârii, Ordonanţa 50, care obligă plata taxei, va rămâne valabilă.

Cinci ani, termenul pentru contestare

Vor fi două legi care se vor bate cap în cap, însă iniţiativa magistraţilor deschide calea spre eliminarea sau reformularea acestei taxe. Avocatul Marius Coltuc a explicat ce se întâmplă după publicarea hotărârii magistraţilor în Monitorul Oficial.

În cazul celor care au achitat deja taxa auto. "Este o procedură simplă, care dă câştig de cauză proprietarului autovehiculului. Cine a plătit deja are termen cinci ani de contestare a taxei în instanţă".

În cazul celor care îşi cumpără acum o maşină. "Cine nu vrea să plătească poate cere în instanţă evitarea plăţii. Cu decizia judecătorului, cumpărătorul se prezintă la Poliţie când înmatriculează maşina şi, în baza respectivului act, nu achită taxa".

Problema constă în timpul petrecut în instanţă, până la obţinerea unei decizii favorabile care durează între şase şi douăsprezece luni.

Actele ce trebuie depuse în instanţă
Avocatul Marius Coltuc a explicat ce acte trebuie să conţină dosarul unui proprietar de autoturism care dă în judecată statul pentru a-şi recupera banii cheltuiţi pe taxa de poluare:

-copia cărţii de identitate a maşinii;
-copia deciziei de calcul, eliberată de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală;
-copia chitanţei care dovedeşte achitarea taxei de poluare;
-contractul de vânzare/cumpărare, chitanţa sau factura încheiată după cumpărarea maşinii.

Ca să dai statul în judecată, costă, în medie, 400 de lei.

Un nou proiect aşteaptă votul deputaţilor pentru a intra în vigoare
Deşi sunt încântaţi de hotărârea magistraţilor, şoferii sunt neliniştiţi de posibilitatea schimbării taxei auto. Autorităţile au pregătit deja o nouă formulă de taxare, care se află în dezbatere în Parlament.

Noua variantă a fost propusă de ministrul mediului Laszlo Borbely, a fost adoptată recent tacit de senatori şi se află acum pe masa de lucru a deputaţilor şi cel mai probabil va fi votată după ce legea bugetului pe 2012 va fi adoptată. Proiectul de lege prevede reducerea actualei taxe cu până la 25%, dar şi plata acesteia pentru toate maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă. Taxa pentru emisii poluante este calculată, în noua formă, pe baza unor criterii precum: tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare. De asemenea, pentru calculul taxei se va lua în considerare şi deprecierea autoturismului. Maşinile vor fi taxate în funcţie de cantitatea de emisii cu impact asupra mediului, produse de acestea. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a maşinii, în cazul înstrăinării acesteia, după ce intră în vigoare noua lege ce se află la Camera Deputaţilor.

Libertatea.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean prins la ieșirea din oraș conducând fără permis o mașină cu numere false!

astăzi, 18:11
10

În cursul zilei de luni,29 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani –Biroul Rutier au oprit pe Șoseaua Iașului din municipiul Botoșani un autoturism condus...

Alexandra Huțu: „Pentru cinstirea veteranilor de război, continuăm și în acest an Concursul de eseuri „Eroul de lângă mine” (Foto)

astăzi, 17:20
30

Concursul este destinat elevilor botoșăneni și urmărește valorificarea și transmiterea experiențelor veteranilor de război botoșăneni și ale familiilor acestora în conștiința elevil...

Programul casieriilor Nova Apaserv în vacanța de Paște!

astăzi, 15:52
38

În perioada 1 – 7 mai casieriile societății Nova Apaserv vor avea un program diferit. Astfel, de 1 Mai doar unele casierii vor fi deschise publicului.Este vorba despre cea de pe Bule...