Cum afli ce salariu are colegul si ce faci daca acesta este platit mai bine ca tine?

Cum afli ce salariu are colegul si ce faci daca acesta este platit mai bine ca tine?
In companiile private, salariile sunt confindentiale prin contract si fiecare castiga atat cat isi negociaza la angajare.

La fel de adevarat este, insa, si ca, in general, in fiecare birou circula zvonuri legate de salariul fiecaruia si de multe ori valoarea castigurilor celorlalti se afla din surse sigure.

Fie ca esti prieten cu secretara sau cu contabila, fie ca ti-au cazut ochii pe niste hartii uitate pe undeva, la intamplare, este posibil sa ai surpriza sa afli ca unii dintre colegii tai, care fac aceeasi munca cu tine, castiga semnificativ mai mult.
 
Ce este de facut in aceasta situatie? Bineinteles, ii poti invidia pe colegi fara sa faci nimic in acest sens.
 
Daca ti se pre insa o nedreptate, te poti duce la sef sa ceri o marire de salariu, desi poate ca nu este cea mai potrivita perioada pentru acest lucru.
 
Atentie insa cum abordezi subiectul! "Cine se afla intr-o asemenea situatie nu trebuie, in niciun caz, sa fie agresiv si sa para ca-l trage la raspundere pe sef din aceasta cauza. De altfel, cel mai indicat este nici sa nu pomeneasca despre diferentele dintre salarii. Sa spuna, pur si simplu, ca el considera ca merita o marire de salariu pentru rezultatele pe care le-a obtinut si pentru munca depusa in companie si sa intrebe ce trebuie sa faca pentru asta", spune Madalina Popescu, manager general al companiei de consultanta in resurse umane Pluri Consultants.
 
Potrivit acesteia, in cazul in care salariatul nemultumit expune situatia ca pe o revendicare, nu are decat de pierdut. "Depinde foarte mult de relatia pe care respectivul angajat o are cu seful, dar reactia acestuia poate fi impulsiva, daca tonul folosit este unul agresiv. In primul rand, pentru ca salariile intr-o companie sunt confidentiale si trebuie sa demonstreze de unde le stie, iar pe de alta parte nu scrie nicaieri ca salariile trebuie sa fie egale, mai ales ca seful poate oricand sa demonstreze ca cele doua posturi nu sunt identice", este de parere Madalina Popescu.
 
In opinia acesteia, principalul motiv pentru care apar diferentele intre salarii este capacitatea fiecaruia de a se vinde atunci cand se angajeaza. "Romanii nu au inca aceasta mentalitate, aceea de a se vinde, chiar daca suna cinic. Forta de munca este o marfa, pe care vrei sa castigi cat mai multi bani. In acest caz, reperele morale de genul sa fii modest, sa fii moderat trebuie sa lase loc abilitatilor de negociere pe care le are fiecare. Cu cat ceri mai mult, cu atat primesti mai mult", a mai spus managerul general de la Pluri.
 
Acest lucru nu inseamna, insa, ca vei si primi marirea de salariu sau ca vei primi la fel de mult ca si colegul care are salariu mai mare decat tine. Pentru ca traversam o perioada in care managerii stiu ca pot angaja specialisti bine pregatiti pe bani putini.
 
Pe de o parte, mizeaza pe faptul ca, si cu un salariu mic, angajatul se gandeste de doua ori inainte de a parasi compania, pentru ca nu are unde sa se duca, iar, pe de alta parte, chiar daca pleaca, are de unde alege alt angajat la fel de bun sau poate mai bun.
 
De aceea, trebuie sa te gandesti ca cei care se afla in companie inainte de venirea crizei au salarii mai mari pentru ca si le-au negociat intr-o perioada in care angajatorii intampinau dificulati in a gase cei mai buni specialisti si le ofereau acestora atat cat cereau.
 
In acelasi timp, poate ca si tu, la angajare, ai avut pretentii modeste, gandindu-te ca salariile sunt in scadere peste tot si temandu-te ca daca ceri mai mult nu vei fi angajat.
 
Specialistii in resurse umane spun insa ca si intr-o perioada de criza salariile se pot negocia, mai ales daca firma a facut restructurari si trebuie sa faci munca a doi oameni. Asadar, in cazul in care consideri ca esti subapreciat si ca meriti mai mult, du-te la sef fara rezerve si cere mai multi bani, nu fara a aduce argumente si fara a te evalua la adevarata ta valoare inainte. Totul depinde de increderea pe care o ai in tine, precum si de increderea pe care i-o dai sefului.


(Incont.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
54

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
10

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
228

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...