Cristian Roman, interpelare în Parlament către ministrul Dușa, privind terenurile Armatei

Cristian Roman, interpelare în Parlament către ministrul Dușa, privind terenurile Armatei
Ministrul Apărării NaÈ›ionale a fost interpelat în problema transferurilor de teren către municipalitatea botoșăneană.   

Deputatul Cristian Constantin Roman, de la ForÈ›a Civică, i-a cerut ministrului Mircea DuÈ™a explicaÈ›ii privind blocarea transferului respectiv. Totodată i-a solicitat acestuia o reacÈ›ie oficială privind politizarea excesivă a respectivului subiect.   

"Primarul municipiului BotoÈ™ani a reproÈ™at că nu primeÈ™te sprijin din partea parlamentarilor. Trecând peste faptul că nu m-a invitat niciodată la discuÈ›ii privind problemele cu care se confruntă municipiul, deci inclusiv È™i mare parte din colegiul pe care îl reprezint, îi demonstrez totuÈ™i că mă implic, în măsura posibilităților pe care le am ca parlamentar de opoziÈ›ie. Asta cu atat mai mult cu cât vorbesc despre un proiect în care m-am implicat de la început, alături de fostul primar. AÈ™tept cu deosebit interes răspunsul domnului ministru. Mai mult decât atât, aÈ™tept ca acesta să promoveze în sfârÈ™it hotărârea de guvern prin care să fie transferate cele 79,53 ha de teren din domeniul public al statului ÅŸi din administrarea Ministerului Apărării NaÅ£ionale în domeniul public al municipiului BotoÅŸani", a declarat deputatul Cristian Constantin Roman.  

VEZI INTERPELAREA către Ministrul Apărării NaÅ£ionale, Mircea DUÅžA:   

"Supun atenÅ£iei dumneavoastre un subiect, transformat în ultima vreme dintr-unul pur administrativ, într-unul de propagandă politică ÅŸi în care este implicat, indirect ÅŸi iresponsabil aÅŸ spune eu, chiar ministerul pe care cu onoare îl conduceÅ£i.   

Începând încă din anul 2005, odată cu reorganizarea Garnizoanei BotoÅŸani, Primăria Municipiului BotoÅŸani, cu sprijinul InstituÅ£iei Prefectului, au început unele consultări ÅŸi demersuri către Ministerul Apărării NaÅ£ionale pentru transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al statului în proprietatea Municipiului BotoÅŸani. Aceste transferuri au fost motivate atât de necesitatea aplicării legislaÅ£iei reparatorii în domeniul proprietăţii cât ÅŸi de posibilitatea concretizării din partea autorităţii locale a unor proiecte de ordin social.  

Concret, este vorba despre bunul imobil constituit în cazarma 378 (suprafaţă de 5,28 ha teren) ÅŸi de bunul imobil constituit în cazarma 2697 (suprafaţă de 79,53 ha teren).   Prin Hotărârea nr. 67 din 05.04.2007, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil aceste transferuri, condiÅ£ionat de reamenajarea, prin grija autorităţii locale, a unui poligon redus de artilerie în cazarma 333 BotoÅŸani. Urmare a acestei hotărâri, primarul de atunci, Cătălin Flutur ÅŸi Consiliul Local al Municipiului BotoÅŸani ÅŸi-au asumat obligaÅ£ia remenajării poligonului amintit, asigurând din surse locale finanÅ£area investiÅ£iei. Ea a fost realizată potrivit cerinÅ£elor ÅŸi predată MApN, prin procesul verbal de recepÅ£ie 4918, încheiat la data de 10.03.2010.  

Ulterior, Ministerul Apărării NaÅ£ionale, condus la acea dată de actualul Vicepriministru Gabriel Oprea, ÅŸi-a achitat doar parÅ£ial partea de angajament, în sensul că a transferat municipalităţii doar 5,28 ha de teren, blocând totodată, din motive necunoscute, transferul suprafeÅ£ei de 79,53 ha de teren.  

Cu toate că în acest moment suprafaÅ£a de teren este încă în administrarea MApN, ea face obiectul unei propagande politice continue din partea actualului edil ÅŸef al municipiului BotoÅŸani, Ovidiu Portariuc, dumnealui organizând în perimetrul respectiv, fără acordul MApN, inclusiv manifestaÅ£ii cu caracter electoral.

Totodată acesta a anunÅ£at public, în sens propagandistic, că ar fi preluat deja de la MApN suprafaÅ£a de teren amintită, deÅŸi nu a fost încă adoptată o hotărâre în acest sens de către Guvernul României.   

MenÅ£ionez că, personal, susÅ£in necesitatea realizării acestui transfer, cu atât mai mult cu cât, în toÅ£i anii care au trecut, în calitatea de prefect, pe care am deÅ£inut-o de-a lungul a două mandate, m-am implicat direct în concretizarea sa.  

Prin prezenta întrebare vă solicit respectuos următoarele:  

-Să faceÅ£i publice motivele pentru care a fost blocat transferul suprafeÅ£ei de 79,53 ha de teren din domeniul public al statului ÅŸi din administrarea Ministerului Apărării NaÅ£ionale în domeniul public al municipiului BotoÅŸani; 

-Să faceţi precizări oficiale privind posibilităţile de realizare a acestui transfer;

-Să dispuneÅ£i măsuri, prin adoptarea unei poziÅ£ii oficiale, faţă de implicarea unor bunuri aflate în administrarea MApN în activităţi de propagandă politică.    

Cu deosebit respect,

Deputat ForÅ£a Civică 

Cristian Constantin ROMAN"  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
11

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
56

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
55

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...