Comuna Cordăreni in sărbătoare!

„Datini si obiceiuri de iarnă” este un spectacol  de obiceiuri de iarnă din comuna Cordăreni, judetul Botosani. Jocul ursului, caprei, jocul mascaților, plugușorul, sorcova sunt cateva din obiceiurile  pe care locuitorii comunei Cordăreni le-au transmis din generație în generație și pe care le prezintă  și în prezent.

Manifestarea din acest an va fi organizată în data de 22 decembrie 2016 și face parte  din activitățile desfasurate în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului ,,Traditii folclorice în comuna Cordăreni, județul Botoșani”, proiect finanțat prin Programul Operational Regional, cod SMIS 30015.


 

Sărbătoarea Anului nou este un prilej de bucurie pentru locuitorii din comuna Cordareni, Este momentul în care copii satului merg cu pluguşorul din casă în casă, Urăturile transmise din generaţie în generatie poartă în ele previziuni pentru anul ce urmează, iar spunerea acestora este însoţită de clopoţei, tobe şi buhai.

Unul dintre obiceiuri începe cu anunţarea Caprei de către arnăut, care cere permisiunea gazdei de a cânta şi a dansa; dacă aceasta acceptă, arnăutul sună din ţignal şi începe muzica şi jocul Caprei. Capra joacă până cade jos de osteneală, dar este ridicată prin dibăcia doctorului, apoi începe din nou să joace. 


Căiuţii sunt un alt obicei tradiţional întâlnit în zona Cordăreni. Ca joc de Anul Nou, caiuţii au o largă răspândire în majoritatea satelor din comună, care impresionează prin fast şi eleganţă. În credinţele arhaice, calul avea o funcţie apotropaică, de protejare a gospodarilor şi a bisericilor de spiritele rele. Şi astăzi jocul este practicat nu pentru semnificaţiile simbolice, uitate de demult, ci mai ales pentru spectaculozitatea dansului. De aceea, tinerii aleşi pentru grupurile de căiuţi trebuie să fie excelenţi dansatori, exprimând prin joc vitalitatea şi forţa exuberantă a tinereţii. Cel mai adesea jucătorii de căiuţi sunt echipaţi cu capete de cal, lucrate din lemn şi îmbrăcate în pânză roşie, albă sau neagră, la care se adaugă şi alte elemente ornamentale (canafi, panglici, peteală, oglinzi). Pentru a fi purtat în timpul jocului capul de cal este fixat într-un suport de lemn, de obicei o covată găurită la mijloc sau două vesce de sită, care se acoperă cu un covor sau o fustanelă din pânză albă sau colorată. Peste aceste ţesături se scot elemente decorative (batiste, panglici, ştergare etc.). 










 

Va asteptam sa sarbatorim impreuna!

www.turismincordareni.ro

 

(Anunt).

 

Spune-ne opinia ta