Colegiul Medicilor: 50% dintre medici vor pleca din România în următorii 5 ani

Colegiul Medicilor: 50% dintre medici vor pleca din România în următorii 5 ani

   gandul.info

Numărul cadrelor medicale care vor alege o slujbă în străinătate este în creştere. Potrivit Colegiului Medicilor din România, salariile mari şi condiţiile de lucru reprezintă tentaţiile cărora specialiştii noştri nu le pot rezista.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat pentru Gândul că, în ultimii trei ani, 8.331 de medici şi-au scos de la minister certificatele de conformitate, acte necesare pentru a-şi practica profesia în străinătate. Potrivit estimărilor făcute de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, 20 la sută dintre aceştia nu au folosit actele pentru a pleca la lucru peste graniţă.

Cu toate acestea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Constantin Cârstea, a declarat pentru Gândul că numărul doctorilor care îşi vor retrage certificatele de conformitate şi vor alege o slujbă în străinătate este în creştere. "În condiţiile în care salariul unui medic este unul de mizerie, doctorii nu stau prea mult pe gânduri şi vor pleca la lucru peste hotare. Potrivit estimărilor noastre, peste 50 la sută din medicii români vor pleca până în anul 2015, motivaţi fiind de salariul mai mare şi de condiţiile mai bune de lucru", atenţionează vicepreşedintele CMR.

publicitate  Acesta precizează că statul român, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu îi acoperă medicului cheltuielile şi în judeţe precum Constanţa, unde cadrele medicale nu şi-au luat salariile de câteva luni. "În condiţiile astea, atunci când li se oferă o slujbă într-un spital din străinătate, medicii o consideră mană cerească şi nu stau prea mult pe gânduri", declară dr. Cârstea. El este de părere că, dincolo de pierderea personalului medical, statul va mai pierde şi banii folosiţi pentru formarea profesională a doctorilor, scrie Gandul.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
19

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
31

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
154

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...