Dacă ai observat o majorare a facturilor la curent electric, atunci trebuie să afli care sunt cele trei electrocasnice care consumă cel mai mult curent într-o locuinţă. Mai exact, ponderea consumului poate fi de 50% în cazul acestor aparate.
Cele trei electrocasnice care consumă cel mai mult curent electric
Facturile mari sunt spaima românilor care abia reuşesc să ţină pasul cu cheltuielile. Scumpirile la mâncare, chirii, rate sau întreţinere îi fac să fie foarte atenţi la consum. Puţini ştiu, însă, că în fiecare locuinţă există câteva electrocasnice care consumă jumătate din totalul curentului electric folosit într-o lună.
Pe primul loc, în afara sezonului cald, se află maşina de spălat rufe. Aceasta, la o singură spălare la 60 de grade Celsius, încărcată cu 5 kilograme, consumă 0,85 kWh. Acesta reprezintă echivalentul a 51 de bani per ciclu de spălare. În cazul în care este vara şi temperaturile caniculare de afară îţi dau bătăi de cap, aparatul de aer condiţionat ocupă detaşat primul loc, potrivit Bugetul.ro.
Aparatele mici (7.000-9.000 BTU) pot consumă pe oră în jur de 0,7 – 1,1 kW, în timp ce cele medii au nevoie între 1,2 și 2,5 kWh. AC-urile de peste 24.000 BTU pot avea un consum de 2,6 kWh sau chiar mai mult.
Pe locul al doilea este frigiderul sau combina frigorifică. Un model standard, cu o capacitate totală de 330 de litri, certificat A+ poate consuma lejer 281 kWh pe an. Românii care au maşina de spălat vase ar trebui să fie atenţi pentru că aceasta poate duce la un consum asemănător cu un frigider. Astfel, experţii recomandă ciclurile scurte şi la temperaturi cât mai joase pentru a reduce costurile finale.
Cuptorul electric se numără şi el printre cel mai mari consumatori din casă, însă depinde foarte mult de cât de des îl foloseşti. “Bronzul” revine unui electrocasnic neaşteptat. Este vorba despre televizor! Puţini ştiu că acesta consumă curent electric chiar şi atunci când este închis. Becul roşu din colţ "are grijă" ca factura ta să fie una mare în fiecare lună.
Ce alte aparate consumă mult curent
Calculatorul sau laptopul pot deveni şi ele consumatoare importante, mai ales dacă lucrezi de acasă. Dacă stau ore în şir pornite, este foarte posibil ca la final de lună să observi o creştere destul de mare a facturii la curent electric. Aspiratorul şi fierul de călcat se numără printre electrocasnicele care ar trebui folosite mai rar dacă vrei să plăteşti mai puţin.
Să nu uităm de cuptorul cu microunde. Acesta poate consuma chiar şi 240 kWh pe an în cazul unei familii de patru persoane, de exemplu.