Cei care presteaza activitati casnice ar putea fi platiti cu tichete de servicii

Persoanele care presteaza activitati casnice, cum ar fi curatatul, gatitul sau gradinaritul, la domiciliul altor persoane, ar putea fi platite cu tichete de servicii, se arata intr-o propunere adoptata ieri de Senat. Pentru fiecare astfel de tichet, statul va retine contributii pentru pensie si sanatate, precum si impozit pe venit.

Concret, prevederile sunt incluse in Proiectul de lege privind tichetul de servicii destinat platii prestatiilor casnice la domiciliu si prestatiilor cu caracter ocazional sau sezonier, care a fost adoptat de Senat in sedinta de azi si care, pentru a se aplica, trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.

Prin aceasta forma simplificata de plata a prestatiilor casnice, ocazionale sau sezoniere, Legiuitorul vrea sa confere protectie sociala si medicala persoanelor care se ocupa de astfel de activitati in mod curent, explica initiatorii. Totodata, este urmarita si largirea bazei de colectare a contributiilor, impozitelor si reducerea muncii la negru.

"Tichetul de servicii are drept scop crearea cadrului legal simplificat in domeniul serviciilor la domiciliu. Astazi, exista un numar mare de persoane care muncesc, sub diverse forme, fara a avea un contract legal de munca (...). Cei care presteaza aceste tipuri de munca, mai mult sau mai putin ocazional, nu au posibilitatea de a legaliza raportul de munca sau legalizarea prin formele actuale este prea complicata pentru ei", scrie in expunerea de motive anexata proiectului, conform Avocatnet.ro.

Activitatile care ar putea fi platite cu tichete de servicii includ, printre altele, curatenia, spalatul rufelor, gatitul, ingrijirea persoanelor dependente, croitoria sau gradinaritul.

Potrivit actului normativ, persoanele interesate sa-si plateasca lucratorii cu tichete le vor putea cumpara de la directiile fiscale locale sau de la unitatile autorizate in acest sens de Ministerul Finantelor. De cealalta parte, prestatorii le vor putea schimba in bani doar la directiile fiscale locale.

Valoarea unui tichet de servicii va fi de 10 lei, iar la schimbarea acestuia in bani, care se va putea face in cel mult 90 de zile, suma incasata de prestator, dupa retinerea contributiilor pentru pensie, sanatate si a impozitului pe venit, va fi de 8,52 de lei.
De regula, cei care presteaza activitati casnice, ocazionale sau sezoniere vor fi platiti cu un tichet pe ora.

Atentie! In propunerea de act normativ este specificat ca, pentru a obtine calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si in cel de sanatate, prestatorii vor trebui sa preschimbe in bani cel putin 480 de tichete pe an.

In alta ordine de idei, initiatorii au mai inclus in proiect si stimulente fiscale/nonfiscale pentru persoanele care vor alege sa faca plati cu ajutorul tichetelor de servicii.

"Beneficiarul persoana fizica are dreptul la o deducere fiscala anuala de 5% din valoarea tichetelor folosite. Beneficiul fiscal poate fi cumulat cu alte beneficii, cum sunt reducerea impozitelor si taxelor pentru plata anticipata a acestora. De exemplu, directia fiscala locala poate aplica deducerea fiscala de 5% si poate compensa automat plata anticipata a impozitului pe proprietate (care mai aduce o reducere de 10% a impozitului), astfel ca, in termeni reali, beneficiul fiscal ar creste de la 5% pana la 8-10%. In plus, ca beneficiu nonfiscal este faptul ca aceste tichete tin locul unui contract de munca (...)", mai puncteaza initiatorii.

Cei care vor falsifica tichete de servicii vor fi pedepsiti cu inchisoare de la trei la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Atentie! Prevederile prezentate NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr de 18 ani oprit în trafic pentru control, ce au descoperit polițiștii!

astăzi, 13:25

Marți, 12 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Unțeni au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Unțeni, un autoturism condus de un tânăr, de 18 ani, din a...

Două titluri uriașe la Gala Mondială a Canotajului 2024: „România a devenit o națiune foarte puternică!”

astăzi, 12:47

Echipajul feminin de 8+1, ambarcațiunea regină a canotajului românesc, a primit trofeul „Women’s Crew of the Year” la World Rowing Awards 2024, ceremonie care a avut loc la S...

Primarul Cosmin Andrei spune că primele răspunsuri primite în consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Istoric sunt încurajatoare!

astăzi, 12:30

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andei, le-a mulțumit cetățenilor pentru primele răspunsuri primite în campania de consultare pe care a inițiat-o în legătură cu acțiunea sa ...