Ce greșești când fierbi și prăjești ouă sau când faci omletă?

Deși pare foarte simplu să gătești ouă, majoritatea persoanelor fie aleg o tigaie nepotrivită, fie pun ouăle în apă fierbinte imediat ce le scot de la frigider. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli:
 
Ouă fierte

Cei mai mulţi dintre noi pun ouăle în apa fierbinte imediat după ce le scot din frigider. Chiar dacă această tehnică nu este deloc greşită ne putem trezi cu un ou fiert bine, dar ciobit, deoarece bucăţi din albuş se lipesc de coajă.

Cel mai indicat e să pui ouăle într-o oală cu apă rece, apoi să pui oala pe aragaz la foc mare. După ce apa fierbe bine, oprește aragazul și acoperă oala cu un capac. Dacă vrei ouă moi, lasă-le să stea 4 minute, pentru ouă mai tari dar cu interiorul mai moale, lasă-le 6 minute, iar pentru ouă tari, 10 minute.

Când sunt gata, nu te apuca să le decojești, ci pune-le la răcit în apă rece.

Omletă

Nu găti ouăle la foc mare, deoarece va dura mai mult până vei termina micul dejun, însă este de preferat să faci ouăle jumări pe foc mic pentru a evita uscarea lor; Nu le ţine pe foc prea mult timp; Nu uita să le amesteci, deoarece riscul de a se forma bucăţi mari de ou este unul mult mai mic; Nu adăuga lichid, deoarece smântâna, laptele sau apa nu vor face ca reţeta să fie mai gustoasă; Foloseşte tigaia cu dimensiunea potrivită (este important să nu foloseşti o tigaie uriaşă atunci când prepari doar două ouă, la fel cum este de preferat să eviţi tigaia mică dacă găteşti o porţie mare de omletă); Ouăle trebuie bătute mult timp; Ouăle nu se bat decât înainte de a fi turnate în tigaie; Ouăle se condimentează doar la final! Bucătarul Gordon Ramsay susţine că este de preferat să adaugi sarea chiar înainte de a le lua de pe foc: "Dacă o foloseşti de la început, sarea poate să dea un aspect apos şi ouăle îşi pierd din strălucire".

Ouă prăjite

Pentru început, sparge cu grijă ouăle ca să nu scapi și bucăți de coajă și să nu spargi gălbenusul. Ca să eviți asta, nu "scăpa" ouăle în tigaie de la o distanță prea mare.

Nu le găti la o temperatură prea mare. Dacă ouăle încep să facă o crustă maronie, înseamnă că focul e prea tare. Vei obține ouă arse la bază și crude deasupra.

Ca să-ti iasă perfect, ochiurile trebuie făcute într-o tigaie non-aderentă. Folosește puțin unt sau ulei de măsline.
Nu le găti prea tare. Ouăle ochi trebuie gătite doar pe o parte, iar gălbenușul tebuie să rămână lichid.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)

Saturday, 16 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

Saturday, 16 November 2024

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

Saturday, 16 November 2024

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...