Dezmăţul bugetar continuă: indemnizaţii de 4.000 de lei pentru revoluţionari! Arşinel: "Măcar aşa să fiu răsplătit"

Dezmăţul bugetar continuă: indemnizaţii de 4.000 de lei pentru revoluţionari! Arşinel: "Măcar aşa să fiu răsplătit"

   Adevarul.ro

La 25 de ani de la Revoluţie, Guvernul ne obligă să suportăm din bani publici o nouă serie de privilegii pentru cei care pretind că au determinat prăbuşirea comunismului în 1989. Printre ei se află foşti parlamentari, actori celebri, foşti membri ai guvernelor de după ’89, dar şi persoane care la Revoluţie aveau 10 ani!

Pe lângă pensiile speciale legiferate pentru diplomaţi, parlamentari, aviatori, militari şi funcţionari ai Parlamentului, o parte dintre ele deja promulgate de preşedinte, bugetul României se pregăteşte să mai suporte, începând de anul acesta, încă o serie de indemnizaţii speciale, care îl vor împovăra cu peste 20 de milioane de euro în fiecare an.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate, dar şi din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. Sub motivaţia respectării adevărului istoric, ordonanţa Executivului a creat o nouă categorie de revoluţionari – "luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei" –, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună! Asta în condiţiile în care un veteran de război este răsplătit cu 135 de lei pe lună, iar salariul unui profesor debutant nu depăşeşte 1.200 de lei. Peste 6.000 de persoane au depus cerere pentru a deveni "luptători determinanţi", între ei regâsindu-se mai multe nume cunoscute: actori, foşti parlamentari, foşti membri ai Guvernului, academicieni şi chiar procurorul general al României!

Arşinel iubeşte indemnizaţiile: "Orice ban contează"

Prima tranşă de dosare verificate a produs însă şi primele controverse, provocate în special de numărul mare al personalităţilor care se regăsesc pe lista celor admişi. Printre "luptătorii cu rol determinant" se află  Alexandru Arşinel (actor), Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator, actual consilier în SSPR), Dorel Vişan (actor), Grigore Zanc (fost senator şi ministru). Împotriva lui Alexandru Arşinel a fost depusă deja o contestaţie, pe care Comisia Parlamenatară a Revoluţionarilor din Decembrie a considerat-o neîntemeiată. "Arşinel e un impostor, n-a avut nicio treabă cu revoluţionarii care au ocupat clădirea Radioului. A fost adus de acasă în după-amiaza de 22 decembrie 1989, a fost băgat pe o uşă din spate şi a vorbit câteva minute pe post. După aceea a plecat acasă. Nu se poate spune că a avut rol determinant", susţine Jan Ciochină, preşedintele Asociaţiei "Radio Libertatea 22" şi cel care l-a contestat pe Arşinel.

Alexandru Arşinel se declară indignat de această situaţie: "E treaba lor dacă m-au contestat, sunt oameni şi oameni. Eu am fost primul care am vorbit din balconul de la Radio. Dosarul meu demonstrează că nu am văzut Revoluţia la televizor şi că am fost în focul evenimentelor. Nu eu am cerut certificat, cei de la asociaţie mi-au propus să trimită dosarul mai departe şi am zis: da, domnule, vreau să se ştie că nu am stat acasă". Varianta sa este contrazisă de secretarul de stat al revoluţionarilor, care spune că cererile s-au depus în nume personal, fără nicio implicare a asociaţiilor.

Întrebat dacă a solicitat titlul de "luptător cu rol determinant" motivat şi de indemnizaţia consistentă, Arşinel s-a supărat şi a închis telefonul. Apoi a revenit, cerându-şi scuze şi spunând că se află într-o stare de iritare din cauza problemelor de sănătate. "Da, contează şi banii, cum să nu conteze dacă eu ies la pensie? Orice ban contează. Dacă Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor nu mi-a adus nimic, măcar aşa să fiu răsplătit", a spus Arşinel. Când spune "măcar asta", marele actor omite să amintească celelalte beneficii pe care le încasează din partea statului român: indemnizaţie de merit (circa 3.000 de lei lunar), indemnizaţie suplimentară adăugată la pensie pe baza vechiului certificat de revoluţionar (circa 1.400 de lei lunar). Potrivit declaraţiei de avere, Arşinel mai încasează şi aproximativ 4.000 de lei salariu pentru funcţia de director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", iar noul certificat de revoluţionar îi va rotunji şi mai mult veniturile. Conform ordonanţei de urgenţă mai sus amintite, indemnizaţia de "luptător cu rol determinant" se stabileşte prin aplicarea unui coeficient de 1,10 din salariul mediu brut pe economie, ceea ce, în prezent, înseamnă 2.656 de lei. Adăugând indemnizaţia primită ca pensionar, rezultă că titlul de revoluţionar îi va aduce lui Alexandru Arşinel venituri de peste 4.000 de lei în fiecare lună!

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (338)

astăzi, 09:10

  Citesc volumul “Pastile antistres”(Editura “Teocora”, Buzău, 2024) şi constat  un fapt evident: că George Eftimie nu este un narcisist. Este un autor care nu ...

Misterul unui vestigiu dacic. Ce reprezintă „gheara” descoperită în mlaștinile dintr-o comună din Botoșani!

astăzi, 08:50

Pe teritoriul județului Botoșani, s-a descoperit unul dintre cele mai misterioase obiecte care au aparținut triburilor dacice. Se bănuiește că este o armă nemaiîntâlnită în n...

Astăzi, 26 ianuarie, se celebrează Ziua Internațională a Vămilor!

astăzi, 08:30

Ziua internaţională a vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie, începând din 1983, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), const...