Cât încasează statul din fiecare salariu câștigat de un român

În România, 23% din salariul unui angajat sunt taxe la stat. Este o pondere peste media mondială, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă UHY. Asta înseamnă că majoritatea ţărilor din lume sunt mai atractive pentru investitori din punctul de vedere al taxării muncii. Mai exact, la un salariu ipotetic de 30 de mii de dolari pe an, taxele reprezintă aproape șapte mii de dolari, relateaza Digi24.

Procentul de 23% taxe din dreptul României păleşte în comparaţie cu ţările din Europa Centrală. În Croaţia taxele pe munca sunt doar 17% din salariul angajatul.

În Polonia firmele plătesc la stat 20% din salariul brut al angajatului, iar Polonia a ajuns deja într-un stadiu de dezvoltare superior României - a atras mai mult capital străin, produce mai mult şi a clădit o economie mai puternică.

Deşi încearcă să recupereze decalajele, politica fiscală a României nu le oferă încă stimulente puternice străinilor de a investi aici şi nici firmelor româneşti de a crea noi locuri de muncă. Pe lângă taxele mai mari, în calcul mai intră hăţişul birocratic şi infrastructura proastă, astfel că mâna de lucru ieftină rămâne principalul atuu. De cele mai multe ori, desenarea sistemului de taxe depinde exclusiv de viziunea dar mai ales de calitatea politicului - cele mai mari taxe pe muncă nu se găsesc în ţările scandinave care au aparate sociale uriaşe, ci în Brazilia. Studiul UHY a găsit acolo o pondere spectaculoasă, de peste 70 de procente.

Practic dintr-un salariu de 30 de mii de dolari pe an, la stat ajung peste 21 de mii de dolari, iar angajatul rămâne cu mai puţin de nouă mii. Dar acolo munca la negru este de fapt regula şi nu excepţia.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre România. Are probleme de ani buni la capitolul taxe pe muncă, dar eforturile de remediere au fost minore - Doar o reducere de CAS cu cinci puncte procentuale făcută în urmă cu doi ani. De atunci şi până acum relaxarea s-a concentrat mai degrabă pe taxele pe consum. Reducerile de TVA la 20% în cota generală şi 9% pentru alimente s-au remarcat ca principalele măsuri fiscale ale ultimilor ani şi totuşi, oricât de bine venite ar fi reducerile de taxe, ordinea măsurilor este pusă la îndoială de unii economişti. Aceştia cred că reducerile repetate de TVA au fost un catalizator în creşterea explozivă a consumului, iar reducerea taxelor pe muncă ar fi fost de preferat. În prima variantă de modificare a codului fiscal exista propunere de reducere de CAS în 2018, dar a dispărut mai apoi din lege, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...