Bani aruncaţi într-un WC nefolosit, imputaţi de Curtea de Conturi, şi ceartă între autorităţi! FOTO

Vina se aruncă de la unul la altul, iar copiii îşi fac în continuare nevoile într-o toaletă insalubră! Asta se întâmplă la câţiva kilometri de Botoşani, acolo unde în 2008 au început lucrările la un grup sanitar aflat în interiorul şcolii, aşa cum ar trebui să se întâmple de altfel în fiecare şcoală din judeţ.

Se întâmplă în comuna Roma. Obiectul contractului, lucrări de utilităţi: "sursă apă, instalaţii sanitare interioare, canalizare menajeră şi staţia de epurare la Şcoala cu clasele I- VIII Roma". Banii urmau să fie asiguraţi de Ministerul Educaţiei, însă la un moment dat plăţile au fost sistate. Deşi în contract era stipulat faptul că executantul lucrărilor are dreptul de a opri lucrările în momentul în care nu sunt plătite, Simcos SA le-a finalizat (într-o oarecare măsură, dar despre asta într-un material viitor, n.r.), urmând să aştepte banii.

Numai că banii nu au mai venit, astfel că societatea s-a îndreptat în instanţă, unde a cerut penalităţi pentru neplata la termen, asta deşi clauzele contractuale prevedeau corelarea plăţilor cu sumele alocate. În instanţă nimeni nu a apărat interesele şcolii, iar întâmpinare la dosar nu a depus tot nimeni! De ce? Nici nu mai contează la cum stau lucrurile în momentul acesta...

Cert este că inspectorii Curţii de Conturi au imputat în jur de 266.000 de lei, bani pe care Primăria Roma trebuie să-i recupereze de la cei vinovaţi. Primăria Roma a contestat raportul Curţii de Conturi, însă a pierdut inclusiv la Curtea de Apel Suceava, printr-o decizie definitivă. Asta înseamnă că se revine la ordinul anterior al Curţii de Conturi, ce prevede recuperarea sumelor.

Gheorghe Bârliga: Contractul nu era încheiat în termeni legali

Actualul primar al comunei, Gheorghe Bârliga, susţine că aşteaptă decizia motivată a Curţii de Conturi, urmând ca apoi să se îndrepte împotriva fostului primar, Constantin Humelnicu, şi a fostului director al Şcolii Roma, Rodica Butnaru, semnatari ai contractului de lucrări.

"Licitaţia a fost făcută de Consiliul Local, contractul e semnat de Consiliul Local şi directoare. Investiţia s-a derulat apoi, cu facturile, prin Inspectoratul Şcolar. Banii trebuiau să vină prin hotărâre de Guvern, contractul urma să se deruleze pe o perioadă de 20 de zile, valoarea contractului este 470.000 de lei. Ei au avut la început finanţare de 250.000 de lei dar nu au reuşit să-i cheltuie nici măcar în perioada asta de 25 de zile. Ca dovadă, Inspectoratul a luat un miliard şi nu l-a mai adus înapoi, s-au tergiversat lucrările", declară Gheorghe Bârliga.

Mai mult, spune primarul, societatea nu încheiase procesul verbal la finalizarea lucrării.

"Când l-au dat în instanţă pentru neplată, lucrarea nu era finalizată. Nu aveau proces verbal la terminarea lucrării. Nici nu aveau dreptul de a da în instanţă şi cu atât mai mult, contractul nu este încheiat în termeni legali. Dacă era din vina beneficiarului, era de 0,15% din valoarea investiţiei, venea cam 4 milioane şi ceva penalităţi, şi în cazul în care era din vina executantului au pus 0,15% pe zi din rest de plată. Deci nici măcar nu a fost încheiat ca lumea. Dând în instanţă, nimeni de la şcoală, respectiv de la Primărie, nu a mers nimeni să depună întâmpinare. Sentinţa a rămas definitivă prin nerecurare. Dacă mergeau în instanţă şi depuneau întâmpinare cu documente din care să rezulte că plata se va face eşalonat, în funcţie de sumele primite de la guvern era o treabă. Sau în momentul în care executa din 2 miliarde jumătate de lucrare, dădea ordin de încetare a lucrării din lipsa fondurilor dar investiţia nu s-a urmărit îndeaproape, de aceea s-a ajuns în situaţia asta. În momentul de faţă investiţia este finalizată, dar nu funcţionează din cauza apei, nu avem sursă de apă. De acum se va face o altă sursă, să forăm un puţ de mare adâncime să asigurăm apa", susţine Gheorghe Bârliga.

Dorin Ciuştea, administratorul societăţii Simcos la momentul contractării lucrării, susţine că nu-şi mai aduce aminte dacă pe contract apărea şi semnătura reprezentantului Primăriei, dar urma să revină cu precizări.

Partea interesantă abia acum începe, pentru că fostul primar şi fostul director de şcoală se consideră nevinovaţi şi nu înţeleg de ce trebuie să plătească sumele imputate de Curtea de Conturi.

Constantin Humelnicu: "Raportul Curţii de Conturi este consultativ"

Fostul primar Constantin Humelnicu susţine că nu ştie nimic despre operaţiunea de recuperare a banilor şi nici nu se consideră vinovat, din moment ce prin Primărie nu a trecut niciun leu pentru lucrare:

"Banii au venit de la Guvern, Inspectoratul Școlar fiind ordonator terţiar de credite. Deci eu nu am gestionat niciun leu, nu au trecut banii prin Primărie. Povestea a plecat de la faptul că Simcos a acţionat în judecată şcoala, ordonatorul terţiar, fără să acţioneze şi CL sau UAT Roma, cum a procedat în celelalte comune, şi prin neprezentare, adică ordonatorul terţiar de credite (şcoala, n.r.) nu s-a prezentat în instanţă şi s-a trezit cu acţiunea încheiată, adică cu această obligaţie de plată. Contractul de lucrări s-a făcut între şcoală, Primărie şi Simcos, iar în acest contract a fost specificat clar: plăţile se vor face în funcţie de banii alocaţi de guvern. Negru pe alb!, explică fostul primar.

Mai mult, deoarece consideră că nu a avut calitatea de ordonator principal de credite în acest contract, nu are nicio vină:

"E punctul meu de vedere şi chiar m-am consultat pe acest subiect: din moment ce niciun leu nu a trecut prin Primărie, iar ca măsură de siguranţă, chiar eu am rugat să se treacă în acel contract al Inspectoratului Școlar că vom plăti numai când vin bani de la Guvern. Nu s-au efectuat nici lucrările, e o întreagă prostie aici. Un alt aspect pe care eu nu pot să-l înţeleg: deci în primele faze ale lucrărilor am semnat şi eu o parte din situaţiile de lucrări, iar pe final, nicio semnătură de-a mea nu mai apare, apare doar direcţiunea şcolii şi atât. Dar lucrurl grav e faptul că în instanţă nu s-a prezentat doamna Butnaru. De ce? Eu am avut această discuţie şi la un moment dat contabila şcolii... tot spuneau că nu au primit citaţie. Au mers la instanţă şi au găsit confirmarea că şcoala prin secretar a primit acea citaţie. E un întreg joc în care apar ca victimă colaterală, vinovat fără vină", susţine Constantin Humelnicu.

Mai mult, fostul primar susţine că nici nu a fost invitat la instanţe, nici la Tribunalul Botoşani şi nici la Curtea de Apel Suceava, acolo unde s-au judecat contestaţiile făcute de Primăria Roma la raportul Curţii de Conturi.

"Faptul că la Primărie mi s-au cerut nişte explicaţii, dar normal era ca instanţa să mă solicite şi pe mine. Iar raportul Curţii de Conturi este CONSULTATIV, nu este juridic. Acesta este punctul de vedere! Apar nişte probleme care mă surprind. Totul a plecat de la acea neprezentare în instanţă. Ea (fostul director al şcolii, Rodica Butnaru, n.r.)a venit la mine după ce s-a pronunţat instanţa, când nu mai avea nici dreptul de a face apel sau recurs, pentru că noi nu am primit nicio hartie de la instanţă şi nici nu am fost parte în procesul dintre Simcos şi şcoală. Logic ar fi fost să fim şi noi parte, ca parte semnatară a contractului. Un alt aspect: şcoala a avut bani în fiecare an deci putea să plătească datoria. Cine a oprit ca ordonatorul terţiar de conturi să-şi plătească datoria? Că bugetul şcolii a fost în fiecare an de peste un miliard, cu tot cu rectificări. Simcos trebuia să cheme în judecată şi primăria iar eu nu aş fi lăsat să se întâmple aşa ceva. Mai mult, contractul stipulează clar că plăţile se vor face în funcţie de sume pentru că eu am rugat să treacă această clauză în contract pentru că mi-am dat seama că se oate întâmpla ca Guvernul să se schimbe, să nu se mai dea banii. La nivel de judeţ au rămas multe şcoli descoperite", explică fostul primar.

Rodica Butnaru, fostul director al şcolii: "A fost investiţia Primăriei! Recuperăm de la proşti?"

De partea cealaltă, fostul director al şcolii, Rodica Butnaru, susţine că a încercat să devină parte în proces pentru a îşi dovedi nevinovăţia:

"Această investiţie pe care a făcut-o Primăria Roma mie mi-a adus numai prejudicii, nu numai de imagine ci şi materiale, pentru că a trebuit să umblu pe la avocaţi, să fac separat acţiune şi ei şi acum cred că eu am o culpă în această problemă. Dar a fost investiţia primăriei! Ei au făcut licitaţia, e proiectul lor, au trecut prin şcoală pentru că banii erau de la Ministerul Învăţământului şi trebuiau să treacă prin contabilitatea şcolii. Nici nu aveam contabil! Şi am înfiinţat contabilitate tocmai pentru a trece aceşti bani prin şcoală. Este proiectul primăriei şi într-adevăr, l-am preluat eu, în biroul primarului Humelnicu pentru că mi-a zis: Doamnă, trebuie să semnaţi contractul. Am semnat aşa... Pentru că eu am crezut că este o formalitate! Trebuie să mă înţelegeţi! Noi am construit două şcoli şi banii veneau ulterior. Am crezut că cine vine nou la Primărie va înţelege acest lucru. Dar eu sunt victima acestui sistem", susţine Rodica Butnaru.

Cât despre banii pe care Primăria Roma trebuie acum să-i recupereze de la ea, Rodica Butnaru crede că ar fi o premieră în România.

"Ce facem, recuperăm de la proşti sau cum? Suntem o victimă a sistemului politic, în primul rând. În al doilea rând, faptul că Humelnicu îşi ia mâna de pe acest proiect, nu ştiu ce bărbăţie şi onoare o să mai aibă când va da ochii cu mine pentru că dumnealui.... Noi am tot fost în meciuri. Un director de şcoală este... Nu ştiu cum vi se pare ca directorul să fie ales de către primar. Ştiţi câte adrese am făcut către Primărie? Că eu nu am reprezentat şcoala în momentul în care în înţelegere cu domnul Ciuştea, în loc să facă proces pe Primărie, a făcut pe şcoală, că banii vin prin şcoală. Când eu m-am prezentat cu poprire pe salariu, într-un proces, şi cu acest al doilea proces, că vor merge dobânzi, avocatul mi-a spus că dacă este proiectul Primăriei, primăria trebuie să se descurce. Şi dacă mă duc să reprezint şcoala pentru că se pun nişte penalităţi, mi s-a spus foarte clar că pierd pentru că sunt prinse în contract aceste penalităţi. Eu m-am luptat să nu se pună poprire pe salarii, iar pe partea cealaltă l-am lăsat pe domnul Humelnicu pentru că era proiectul Primăriei", declară Rodica Butnaru.

În plus, spune fostul director al Şcolii, chiar şi dacă se ducea în instanţă, procesul ar fi fost pierdut oricum.

"Curtea de Conturi îmi reproşează că de ce nu m-am dus eu la proces, că adresa era pe şcoală. Dar dacă mă duceam, pierdeam, pentru că procesul era foarte ferm. Cum să plătesc eu? Că-mi dau foc în faţa Tribunalului! Cum să se pună problema în felul ăsta? Să plătească Humelnicu şi Consiliul Local, că a fost proiectul lor! Câte procese verbale nu le-am trimis, dom'le, plătiţi dumneavoastră că atunci când o să vină banii de la Guvern o să-i recuperaţi. Cum să intru eu în culpa asta? Că au trecut banii prin şcoală? Eu nu voi da niciun leu, să fie clar. Dacă îmi împută cineva ceva, mă duc în închisoare dar un leu nu dau. Dacă e vorba că am semnat un contract în aceste condiţii şi în felul ăsta mi se aduce o culpă... Nu există aşa ceva! Eu intru în greva foamei pentru că sunt nedreptăţită de ani de zile. Un director de şcoală nu este ordonator principal de credite! Eu nu pot decât să fac o cerere către primar, atât poate face ordonatorul terţiar. Cum să-mi impute mie?", afirmă Rodica Butnaru.

Dincolo de toată cearta, un fapt e cert: proiectul de peste 4 miliarde de lei vechi este absolut inutil în condiţiile în care frumoasa toaletă nu poate fi folosită de cei 156 de elevi ai şcolii. Şi asta pentru că nu există sursă de apă.

Că primarul Bârliga susţine că se va reface lucrarea şi se va fora un alt puţ pentru alimentarea cu apă, e cu totul altceva, dar realitatea rămâne: o grămadă de bani au fost aruncaţi la WC degeaba. În tot acest timp, elevii Şcolii Roma vin cu apă în sticluţe- pentru băut şi pentru spălat pe mâini, iar pentru treburile "urgente" folosesc aşa-numitul grup sanitar aflat în afara şcolii. Cum arată, vedeţi în imaginile de mai jos.




 

 

Spune-ne opinia ta