Tot mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Hepatita A, la Botoşani!

Tot mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Hepatita A, la Botoşani!
Cunoscută ca şi “boala mâinilor murdare", Hepatita A face tot mai multe victime la Botoşani, în ultimii doi ani înregistrându-se o creştere a numărului cetăţenilor diagnosticaţi cu virsului hepatic, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Dacă în anii anteriori erau semnalate 20 de cazuri la nivelul judeţului, pe parcursul a 12 luni, în anul 2015 un număr de 55 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu Hepatita A, iar anul acesta, în doar două luni, sunt deja 30 de cazuri.

Principala cauză care duce la îmbolnăvirea cu Hepatita A este igiena deficitară.

“Este boala cu transmitere fecal-orală, mâinile murdare, igiena individuală şi colectivă. Vaccin este puţin, abia de la anul Ministerul Sănătăţii încearcă să includă vaccinul în programul naţional de vaccinări. Nu putem stăpâni fenomenul în colectivităţile în care igiena individuală şi colectivă este precară. Sunt focare familiale, a declarat medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul şef al DSP Botoşani.

Ultimul focar de Hepatita A s-a înregistrat la ghetourile din Parcul Tineretului, din municipiul Botoşani, unde copii din mai multe familii au căpătat virusul hepatic.

 

Spune-ne opinia ta