Canicula revine, seceta se agravează! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

După cum arată prognozele meteorologice, săptămâna care urmează va fi caracterizată de vreme foarte caldă, o plăcere pentru botoşănenii care suportă temperaturile ridicate şi disconfortul termic crescut. Şansele de precipitaţii există, dar sunt anemice, ceea ce va agrava fenomenul de secetă pedologică, ce a cuprins mai tot judeţul.

Canicula revine, seceta se agravează! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Luna august debutează la Botoşani cu vreme caniculară şi cu un disconfort termic suficient de crescut, rezultat al unei advecţii de aer cald, nord- african. Chiar dacă nu sunt excluse, precipitaţiile, nici măcar cele rapide, sub formă de furtună, nu apar pe prognoze, ceea ce va duce la agravarea secetei pedologice- moderate şi puternice-, instalate deja la nivelul judeţului, după cum arată măsurătorilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Luni, temperaturile vor avea valori cuprinse între 32ºC şi 17ºC. Cerul va fi senin, iar vântul se va roti dinspre sud-est.
De marţi, temperaturile încep să crească şi vor oscila între 33ºC şi 19ºC. Cerul va fi curat, iar vântul va sufla slab predominant din sector sud- estic. Cu câte două grade, respectiv un grad vor creşte temperaturile în ziua de miercuri, având valori cuprinse între 35ºC şi 19ºC. Cerul se va menţine senin iar vântul va adia doar.

Zilele de joi şi vineri vor fi un adevărat cuptor, mai ales pentru botoşănenii din mediul urban. Joi, temperaturile vor oscila între 36ºC şi 21ºC. Vineri, maxima va urca la 37ºC în timp ce minima se va opri la 22ºC. Coroborat cu aglomerarea de beton, temperatura resimţită o va depăşi pe cea anunţată, astfel că ar fi de dorit evitarea ieşirii din casă la orele prânzului. Cerul va fi senin iar vântul va sufla slab, predominant din sector sud- estic.

Weekend-ul se menţine pe aceeaşi linie caniculară. Sâmbătă, temperaturile vor avea valori cuprinse între 36ºC şi 22ºC. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul se va roti dinspre nord- vest şi va sufla slab. Duminică, maxima va urca din nou la 36ºC, în timp ce minima va fi de 22ºC. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab dinspre sud- est.

Estimări agrometeorologice

Finalul lunii iulie găseşte culturile agricole cu deficit de apă în sol. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se înregistrează deficite de umiditate în sol, la nivelul judeţului Botoşani seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

Temperaturile maxime din aer ridicate în orele de amiază vor menţine fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor la prăşitoare. Cultura de grâu de toamnă se va recolta pe ultimele suprafeţe în aproape toate zonele de cultură, iar izolat în estul și centrul țării se vor semnala maturitatea deplină şi recoltarea. Floarea-soarelui îşi va definitiva înflorirea (90-100%), continuându-se maturitatea în ceară (10-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. Izolat, în sudul ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii depline (10-30%).

Sub aspect fenologic, la porumb se va finaliza apariţia paniculului (80-100%), plantele aflându-se predominant în fazele de înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%). Sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful, creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară, în toate bazinele de cultură. La pomii fructiferi, predominante vor fi creşterea şi coacerea rodului, precum şi acumularea zahărului în fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun, măr, păr) se vor continua lucrările de recoltare. În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de creştere/dezvoltare a boabelor şi acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de consum, izolat se va semnala coacerea boabelor.

Luna august, Gustar

Potrivit tradiţiei populare, ultima lună de vară este denumită Gustar, dat fiind că în această perioadă se coc cele mai multe dintre fructe și legume. Pentru creștinii ortodocși prima zi înseamnă și debutul postului Adormirii Maicii Domnului, care se sărbătorește în data de 15 august.

Despre acest post se spune că se desprinde din postul Paștelui care se ținea nouă săptămâni, dar cum primăvara nu sunt atât de multe legume și fructe care să ajute în înlocuirea proteinelor, iar oamenii erau slăbiți, două săptămâni s-au pus înaintea zilei de Sfânta Măria Mare.

În această perioadă se fac arăturile de toamnă, se seamănă unele culturi – rapiță, spanac, pătrunjel, țelină, se recoltează legumele de sezon, se adună semințe și plante de leac, se îngrijesc pomii tineri și oile se separă de berbeci.

 

Spune-ne opinia ta