În scurt timp, toți românii vor marca trecerea la ora de iarnă și vor regla ceasurile cu o oră înapoi. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Anul 2020 ar putea fi ultimul în care se va mai marca trecerea la ora de iarnă. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, dar până acum nu există o decizie oficială. Oficialitățile de la noi susțin însă acest demers pe motiv că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului uman.
Ultimele informații indică că anul 2020 ar putea fi ultimul în care se produce această schimbare. O decizie oficială urmează să se ia începând cu anul 2021. Inițial, anunțul trebuia să aibă loc în luna aprilie 2020, dar din cauza pandemiei de Covid-19, demersul a fost amânat.
Trecerea la ora de iarnă este momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă.
Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul weekend din luna octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Specialiștii nu îmbrățișează schimbarea fusului orar. Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei.