Botosaniul este in topul judetelor cu pacienti depistati cu hepatita C!

Botosaniul este in topul judetelor cu pacienti depistati cu hepatita C!
Aproape 900 de români, aparent sănătoşi, dintr-un total de 11.471 care au fost testaţi gratuit pentru depistarea virusului hepatitic C, în cadrul unei campanii derulate în 27 de oraşe, au fost depistaţi ca având această boală.

Testările gratuite pentru depistarea virusului hepatitic C au fost realizate în peste 27 de centre Bioclinica din România, în cadrul campaniei "Împreună pentru Viaţă".

În cadrul campaniei au fost testate 11.471 de persoane, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Aceste cifre confirmă faptul că la nivelul oraşelor în care au avut loc testări media pacienţilor depistaţi cu hepatita C este de 7,65%, potrivit unui comunicat al Companiei MSD.

Cea mai mare prevalenţă a hepatitei C a fost constatată în Bucureşti (14,67%) şi în judeţele Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%), Argeş (9,26%).

Infecţia cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome, iar în cele mai multe cazuri se cronicizează, fiind numită şi "moarte tăcută".

"Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a încurajat întotdeauna oamenii să se testeze pentru hepatită. Ne dorim ca autorităţile să fie cele care să se implice la nivel naţional într-o campanie măcar pentru anumite categorii de risc. Până atunci vom susţine orice acţiune care să ducă la depistarea timpurie a bolii, indiferent de cine le va finanţa sau cine va avea iniţiativa, ţinând cont de statisticile îngrijorătoare la nivelul României. APAH-RO îşi doreşte să facă astfel de testări, însă forţa financiară a asociaţiei nu ne permite. Considerăm că este extrem de important ca hepatitele cronice virale să fie descoperite la timp, până nu este prea târziu, când costurile sunt mult mari atât pentru pacient, cât şi pentru familiile acestuia. Prin depistarea la timp a acestei afecţiuni multe vieţi ar fi salvate şi mulţi oameni ar putea trăi normal", a spus preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.

Hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice la nivel mondial. În România se înregistrează una dintre cele mai înalte rate de prevalenţă din Europa.

"Simptomele, atât în faza acută, cât şi în faza cronică, sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticată la distanţă de momentul infectării, atunci când există deja un grad avansat de afectare hepatică. Din acest motiv sunt foarte importante testarea populaţiei, depistarea din timp şi tratarea celor infectaţi, pentru că hepatita C este o boală vindecabilă", a precizat medicul primar Adriana Moţoc, specializat în tratamentul bolnavilor cu hepatită, de la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti.

Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
54

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
80

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
28

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...