Botosani, pe lista judetelor care au alocat cele mai putine fonduri spitalelor, in anul 2010!

La un an după descentralizarea unităţilor sanitare ÅŸi trecerea acestora în administrarea autorităţilor locale, Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a prezentat un Raport al contribuÅ£iilor autorităţilor locale pentru unităţile sanitare.

Raportul a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare, prin direcţiile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor, se specifică pe site-ul MS.
 
"Descentralizarea a fost o decizie corectă, binevenită ÅŸi care a produs efecte pozitive în multe judeÅ£e. În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeÅ£ene ÅŸi primării, valoarea investiÅ£iilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste 6 ori în ultimii 3 ani. Există autorităţi locale care au înÅ£eles importanÅ£a investiÅ£iilor în Sănătate, dar sunt ÅŸi situaÅ£ii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu,  decât în Sănătatea concetăţenilor", a declarat CSEKE Attila, într-o conferinţă de presă susÅ£inută cu această ocazie.

Conform Raportului MS, în anul 2008, la nivel naÅ£ional, consiliile judeÅ£ene ÅŸi primăriile au alocat pentru investiÅ£iile din unităţile sanitare prevederi bugetare în valoare de 53,6 milioane de lei. În anul 2009, suma creÅŸte la 99 milioane de lei, pentru ca în anul 2010 aceasta să îÅŸi majoreze valoarea de peste 5 ori, ajungând la 290,7 milioane de lei. Anul acesta, autorităţile locale au prevăzut pentru cheltuielile cu spitalele pe care le administrează suma de 344, 4 milioane de lei. În 2011, până la 31 mai au fost cheltuite peste 105 milioane de lei din prevederile bugetare ale autorităţilor locale pentru sistemul sanitar

După descentralizare, atât în anul 2010, cât ÅŸi anul acesta, o treime din suma alocată de către autorităţile locale pentru spitale a fost utilizată pentru funcÅ£ionarea administrativă a unităţilor (apă, lumină, canalizare, carburanÅ£i, materiale sanitare etc). Este vorba despre 104 902 000 lei în 2010, respectiv 111 317 000 lei în 2011. Pentru dotări cu aparatură medicală s-au alocat aproximativ 90 000 000 lei pe an.


În anul 2010
, consiliile locale ÅŸi primăriile din judeÅ£ele Olt, Vrancea, BotoÅŸani, Buzău, DâmboviÅ£a, Teleorman, IalomiÅ£a, Gorj, CaraÅŸ Severin, Tulcea, CălăraÅŸi, Brăila, Vâlcea, Giurgiu au repartizat cele mai puÅ£ine fonduri pentru unităţile sanitare pe care le administrează.

În acelaÅŸi an, la polul opus s-au aflat autorităţile din BucureÅŸti, Cluj, Ilfov, Prahova, BraÅŸov, Covasna, Hunedoara, TimiÅŸ, MureÅŸ, MaramureÅŸ.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD!

astăzi, 15:43

PSD nu va face nicio contestaÈ›ie, chiar dacă diferenÈ›a este foarte mică, a spus Ciolacu, într-o declaraÈ›ie de presă. Acesta a spus că a sunat-o pe Elena Lasconi. ”Eu aseară mi-a...

Nova Apaserv întrerupe furnizarea apei, se execută lucrări de remediere a unei avarii!

astăzi, 15:40

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de apă ce alimentează Punctul Termic GriviÈ›a 1 din municipiul BotoÈ™ani,  S.C. Nova Apaserv S.A. BotoÈ...

Botoșăneancă ajunsă la spital în urma unui incendiu, a încercat să își salveze bunurile! (Foto)

astăzi, 15:16

Un incendiu s-a produs, luni, 25 noiembrie, într-o gospodărie din localitatea Prăjeni. Un adăpost de animale a luat foc, iar flăcările s-au extins È™i la acoperiÈ™ul unei clădiri din aprop...