Botoşani: Monument cu arhitectură unică, în paragină

Un monument istoric unic în Romania riscă sa ajungă o ruină pentru că autoritățile nu au găsit nicio sursă de finanțare pentru restaurare. Este vorba despre biserica Adormirea Maicii Domnului din comuna Hilişeu Horia, judeţul Botoşani.

Ansamblul ecumenic îmbină, într-un stil unic, componente creştin-ortodoxe cu elemente catolice. Sfinţită la 1802, biserica din Hilişeu este construită din lemn şi e străjuită de 13 statuete în mărime naturală, care îl înfăţişează pe Iisus Hristos, împreună cu cei 12 apostoli.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Hilișeu Horia este un monument istoric unic cel puțin în Romania datorită arhitecturii. Biserica este făcută în stil ortodox iar clopotniţa este făcută în stil catolic, explică Gabriel Derscariu, preot paroh.

Pentru că este la câțiva kilometri de localitate, iar drumul de acces este unul anevoios, aici se mai fac slujbe doar de două ori pe an.

"Aceasta este data la care a fost sfințită biserica, 1802, mai, 21 este trecut aici, motiv pentru care și facem slujbă la 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, și de hramul bisericii care este Adormirea Maicii Domnului", a mai explicat preotul paroh.

Chiar dacă este un monument important, a fost lăsat în paragină. Statuetele stau să cadă, tencuiala a căzut deja de pe pereții crăpați deja în mare parte, iar buruienile au năpădit biserica.

"Se degradează de la o zi la alta și mai tare, precum vedeți, tot se cojește de ploi, de nu știu ce, tencuiala", spune Gică Bortă, ghidul bisericii.

Bătrânul este și ghid turistic pentru curioșii care ajung în zonă și vor să afle povestea bisericii dar și a a familiei care a locuit acolo. "E mai izolat așa, vine foarte multă lume, din amintire, alții... străini foarte mulți au venit aici și s-au mirat", mai spune ghidul.

Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia, spune că nu are banii necesari pentru restaurare: "Un milion de euro, ca să punem în valoare deplină trebuie să ne gândim şi la infrastructură şi la o locaţie de informare turistică sunt foarte multe componente".

Lipsa banilor este invocată și de autoritățile județene care mai au o problemă, aceea a clasării monumentului într-o clasă superioară pentru a ajunge mai aproape de finanțarea de la bugetul de stat.

"Acel monument merita să fie inclus în grupa A. Prin schimbarea grupei de clasare și creșterea valorii, el poate fi eligibil în a obține fonduri din programul național de restaurare a Ministerului Culturii", a spus Dănuț Huțu, șeful Direcției de Cultură Botoșani.

O altă variantă pentru a salva biserica ar fi un proiect cu fonduri europene, dar pentru a se ajunge acolo este nevoie de specialiști care să realizeze studiile de atestare arhitecturală. În județul Botoșani însă nu există nici un astfel de specialist.

SURSA AICI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de nenorocire: Mașină răsturnată pe cupolă, șoferul a scăpat ca prin minune! (Foto)

Thursday, 3 October 2024

Accidentul a avut loc pe raza localității Dângeni. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de desc...

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

Thursday, 3 October 2024

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

Thursday, 3 October 2024

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...