Băncile nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici fără să se judece mai întâi cu aceştia

Românii în pericol să-şi piardă casele pentru că nu şi-au plătit ratele la timp ar putea primi un ajutor nesperat de la parlamentari. Senatorii au votat o modificare legislativă prin care băncile nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici fără ca mai întâi să se judece cu aceştia. Asta ar putea încurca mult calculele bancherilor, care până acum puteau să scoată la licitaţie casa unui restanţier în doar câteva luni.

Senatorii care au iniţiat modificarea legislativă susţin că mii de români au fost până acum daţi afară din propriile case, fără să se poată apăra. În prezent, datornicii sunt executaţi silit fără să fie chemaţi la tribunal. Ei pot contesta la judecătorie executarea silită, dar procedura în sine nu este oprită. Ca să fie suspendată, tot datornicii sunt puşi la plată: ei trebuie să achite o cauţiune.

Cristiana Anghel, iniţiatoarea modificării legislative: "Oameni buni, înţelegeţi că rămân oameni pe stradă, iar băncile sunt precum nişte ulii. Ce spun eu: nu că banca nu ar avea dreptul să-şi recupereze, ci să nu-şi recupereze abuziv şi cât vrea ea".

Senatul a decis să schimbe prevederea potrivit căreia un contract de credit este considerat titlu executoriu. Asta înseamnă că, pentru a începe executarea silită, băncile trebuie mai întâi să judece cu datornicii. Magistraţii vor analiza contractele de credit înainte să decidă executarea.

Adrian Cuculis, avocat: "Trebuie să verifice dacă într-adevăr condiţiile contractuale au fost respectate, în acest proces omul poate să invoce existenţa clauzelor abuzive, practic se poate face o analizare concretă a contractului şi lucrurile acestea, cum ar fi clauzele abuzive, n-ar mai putea să treacă direct prin filtrul executorului, ci ar trece prin filtrul instanţei de judecată".

Schimbarea legislativă trebuie însă să treacă de Camera Deputaţilor, for decizional. Bancherii nu sunt însă de acord cu modificarile. I-ar pune la cheltuieli cu judecată şi ar trebui să aştepte luni întregi până să execute silit un client. În plus, spun ei, legea falimentului personal le va aduce pierderi, pentru că de ea ar putea profita şi clienţii care nu mai vor să-şi achite datoriile, deşi ar putea.

Florin Dănescu, preşedinte executiv Asociaţia Română a Băncilor: "Ne putem foarte des întrebarea cât de rezonabil este când se pune problema consumatorului să i se rezolve problema - ce înseamnă asta în termeni rezonabili sau de bună-credinţă".

Din cei 50.000 de români care au locuinţele în executare silită, aproape jumătate ar ajunge la soluţia extremă a falimentului, estimează executorii judecătoreşti. Digi 24

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

Saturday, 12 July 2025

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

Saturday, 12 July 2025

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

Saturday, 12 July 2025

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...