Băncile nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici fără să se judece mai întâi cu aceştia

Românii în pericol să-ÅŸi piardă casele pentru că nu ÅŸi-au plătit ratele la timp ar putea primi un ajutor nesperat de la parlamentari. Senatorii au votat o modificare legislativă prin care băncile nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici fără ca mai întâi să se judece cu aceÅŸtia. Asta ar putea încurca mult calculele bancherilor, care până acum puteau să scoată la licitaÅ£ie casa unui restanÅ£ier în doar câteva luni.

Senatorii care au iniÅ£iat modificarea legislativă susÅ£in că mii de români au fost până acum daÅ£i afară din propriile case, fără să se poată apăra. În prezent, datornicii sunt executaÅ£i silit fără să fie chemaÅ£i la tribunal. Ei pot contesta la judecătorie executarea silită, dar procedura în sine nu este oprită. Ca să fie suspendată, tot datornicii sunt puÅŸi la plată: ei trebuie să achite o cauÅ£iune.

Cristiana Anghel, iniÅ£iatoarea modificării legislative: "Oameni buni, înÅ£elegeÅ£i că rămân oameni pe stradă, iar băncile sunt precum niÅŸte ulii. Ce spun eu: nu că banca nu ar avea dreptul să-ÅŸi recupereze, ci să nu-ÅŸi recupereze abuziv ÅŸi cât vrea ea".

Senatul a decis să schimbe prevederea potrivit căreia un contract de credit este considerat titlu executoriu. Asta înseamnă că, pentru a începe executarea silită, băncile trebuie mai întâi să judece cu datornicii. MagistraÅ£ii vor analiza contractele de credit înainte să decidă executarea.

Adrian Cuculis, avocat: "Trebuie să verifice dacă într-adevăr condiÅ£iile contractuale au fost respectate, în acest proces omul poate să invoce existenÅ£a clauzelor abuzive, practic se poate face o analizare concretă a contractului ÅŸi lucrurile acestea, cum ar fi clauzele abuzive, n-ar mai putea să treacă direct prin filtrul executorului, ci ar trece prin filtrul instanÅ£ei de judecată".

Schimbarea legislativă trebuie însă să treacă de Camera DeputaÅ£ilor, for decizional. Bancherii nu sunt însă de acord cu modificarile. I-ar pune la cheltuieli cu judecată ÅŸi ar trebui să aÅŸtepte luni întregi până să execute silit un client. În plus, spun ei, legea falimentului personal le va aduce pierderi, pentru că de ea ar putea profita ÅŸi clienÅ£ii care nu mai vor să-ÅŸi achite datoriile, deÅŸi ar putea.

Florin Dănescu, preÅŸedinte executiv AsociaÅ£ia Română a Băncilor: "Ne putem foarte des întrebarea cât de rezonabil este când se pune problema consumatorului să i se rezolve problema - ce înseamnă asta în termeni rezonabili sau de bună-credinţă".

Din cei 50.000 de români care au locuinÅ£ele în executare silită, aproape jumătate ar ajunge la soluÅ£ia extremă a falimentului, estimează executorii judecătoreÅŸti. Digi 24

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă două zile libere pentru bugetari, românii care lucrează la stat vor începe anul 2025 cu o minivacanță!

astăzi, 12:27

Anul 2025 vine cu noi zile libere pentru bugetari. Românii care lucrează la stat vor începe anul cu o săptămână liberă, urmând să înceapă lucrul abia miercuri, pe ...

Urmărit internațional pentru infracțiuni de violență, reținut de polițiștii de frontieră la Stânca!

astăzi, 12:05

PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au depistat È™i reÈ›inut un bărbat cu cetățenie R. Moldova, căutat internaÈ›ional pentru săvârÈ™irea infracÈ...

Conflict pe fondul consumului de alcool, botoșănean reținut pentru omor!

astăzi, 11:23

Parchetul de pe lângă Tribunalul BotoÈ™ani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui bărbat în vârstă de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, j...