Avertisment teribil! Este fără precedent în istoria medicinei românești

AlianÈ›a Medicilor a postatun mesaj pe Facebook în care anunță o situaÈ›ie "fără precedent în istoria medicinei româneÈ™ti".
 "O restructurare fara precedent in istoria medicinei romanesti, are loc sub ochii nostri: astazi, 25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgenta BucureÈ™ti s-a anuntat in Consiliul Medical că se desfiinÈ›ează actuala sectie Anestezie Terapie Intensiva (din care, intamplator fac parte trei dintre iniÈ›iatorii AlianÈ›ei Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu LetiÈ›ia È™i dr. Ilie George) È™i se înfiinÈ›ează trei noi sectii.

Alianta Medicilor considera un abuz extrem modul în care Ministerul Sanatatii face această modificare de structură menita a reduce la tăcere protestul medicilor", se arată în mesajul postat pe Facebook.
AlianÈ›a Medicilor mai spune că în Buzău medicii au anunÈ›at că-È™i vor da demisia în masă.
"Alianta Medicilor lupta de mai bine de o luna pentru modernizarea sistemului sanitar in vederea unui act medical de calitate. Autoritatile au raspuns prin masuri pripite de cresteri salariale (25%, fiscalizarea spagii, onorarii de la pacienti privati in spitale de stat). Nici un dialog real nu s-a petrecut, mai mult, medicii Spitalului Judetean Buzau anunta ca isi dau demisia in masa, iar unitati sau compartimente de primiri urgente se inchid din lipsa de medici", se mai arată în mesaj.
  Iată mesajul complet:

Alianta Medicilor lupta de mai bine de o luna pentru modernizarea sistemului sanitar in vederea unui act medical de calitate. Autoritatile au raspuns prin masuri pripite de cresteri salariale (25%, fiscalizarea spagii, onorarii de la pacienti privati in spitale de stat). Nici un dialog real nu s-a petrecut, mai mult, medicii Spitalului Judetean Buzau anunta ca isi dau demisia in masa, iar unitati sau compartimente de primiri urgente se inchid din lipsa de medici.
In acest timp, o restructurare fara precedent in istoria medicinei romanesti, are loc sub ochii nostri: astazi,
25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgenta BucureÈ™ti s-a anuntat in Consiliul Medical că se desfiinÈ›ează actuala sectie Anestezie Terapie Intensiva (din care, intamplator fac parte trei dintre iniÈ›iatorii AlianÈ›ei Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu LetiÈ›ia È™i dr. Ilie George) È™i se înfiinÈ›ează trei noi sectii.

Alianta Medicilor considera un abuz extrem modul în care Ministerul Sanatatii face această modificare de structură menita a reduce la tăcere protestul medicilor. Ne intrebam cum de conducerea spitalului ia aceste masuri fata de niÈ™te medici, de altfel respectaÈ›i È™i civilizaÈ›i, si decid să acÈ›ioneze, chiar impotriva interesului Spitalului Universitar de Urgenta BucureÈ™ti si a sigurantei pacientilor?

Conform normativelor legale, SUUB trebuie sa aiba peste 60 de paturi de terapie intensiva (care pot fi, bineinteles repartizate pe mai multe sectii). Reducerea unei secÈ›ii de 32 de paturi - când necesarul ar fi cel puÈ›in dublu, la o secÈ›ie de 15 paturi (minimum permis de lege pentru a fi declarata sectie ATI) È™i două compartimente mai mici, pune în pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioară, prin reducerea numărului de servicii medicale pe care le poate deservi. O secÈ›ie mică nu poate acoperi urgenÈ›ele majore 24 din 24 ore, 7 zile din 7, in condiÈ›iile în care numărul de paturi nu este suficient. Compartimentele nu pot asigura urgenÈ›ele in mod legal, ele sunt forme de organizare provizorie, atunci când nu se pot organiza secÈ›ii din lipsa de adresabilitate, È™i nu se justifică angajarea personalului permanent pe o secÈ›ie.

Infiintarea a două secÈ›ii, din una insuficientă e doar consum de resurse È™i angajarea unor cheltuieli fără sens, atât administrative cât È™i logistice. Mai mult personal, mai mulÈ›i È™efi de secÈ›ie, mai multe asistente È™efe, mai mult personal care să acopere 24 ore din 24 ore pe ambele secÈ›ii, linii de gardă. Am vedea o soluÈ›ie inteligenta alocarea unui numar dublu de paturi conform legii, impreuna cu resursele aferente, pentru a putea deservi mai bine pacienÈ›ii. Întrebăm retoric, de ce managementul spitalului în colaborare cu Ministerul Sănătății nu a venit cu o astfel de soluÈ›ie?
Nu există niciun motiv pentru care sefa secÈ›iei ATI să poată fi sancÈ›ionată având o activitate ireproÈ™abilă în desfășurarea actului medical È™i atunci se decide micsorarea secÈ›iei dansei doar pentru că este o susÈ›inătoare a reformei din sănătate? Acestea sunt soluÈ›iile de rezolvare a problemelor din sănătate? HărÈ›uirea oamenilor care vor modernizarea sistemului?

Alianta Medicilor este de acord sa se discute orice modalitate de optimizare a activitatii din spital, insa aceasta decizie impusa de sus pare mai mult o sechela comunista a unor structuri care refuza aducerea sistemului sanitar romanesc in mileniul III, mai ales ca s-au ignorat solutii propuse de medici de-a lungul timpului, ultima propunere fiind inaintata de Conf. Elena Copaciu in scris in iulie 2015 si la care nu a primit raspuns. "Vom studia temeiul legal in baza caruia a fost emisa decizia Comitetului Director si, daca vom sesiza elemente care sa indice nerespectarea legislatiei in vigoare, pe forma sau pe fond, ne rezervam dreptul de a cere revocarea sa in contencios administrativ. Principala noastra preocupare ramane ca actul medical sa fie de calitate si ca pacientul sa fie in siguranta indiferent de deciziile luate in birouri, de unde se afla mai greu despre realitatea de la patul bolnavului. Ii asiguram pe pacientii critici ai spitalului si pe cei apropiati lor ca aceste decizii nu vor afecta nici un moment ingrijirile acordate" a spus Conferentiar Dr. Elena Copaciu.

Alianta Medicilor solicita atât presei cât È™i organizaÈ›iilor internaÈ›ionale prezente în România să urmărească cu atenÈ›ie desfășurarea acestor evenimente, pe care le considerăm atât împotriva interesului spitalului direct, cât È™i împotriva democraÈ›iei. Să fii persecutat È™i hărÈ›uit doar pentru că ai pornit un grup pe facebook, si că încerci să înfiinÈ›ezi un ONG care să protejeze interesele medicilor si pacientilor, este incredibil pentru o È›ară europeana, democrată, membră a NATO È™i UE.

Alianta Medicilor s-a infiintat in urma unei miscari spontane a medicilor pe Facebook prin care au cerut eliminarea spagilor din spitale, salarii decente si modernizarea sistemului medical astfel incat pacientii sa aiba parte de servicii medicale de calitate".
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă două zile libere pentru bugetari, românii care lucrează la stat vor începe anul 2025 cu o minivacanță!

astăzi, 12:27

Anul 2025 vine cu noi zile libere pentru bugetari. Românii care lucrează la stat vor începe anul cu o săptămână liberă, urmând să înceapă lucrul abia miercuri, pe ...

Urmărit internațional pentru infracțiuni de violență, reținut de polițiștii de frontieră la Stânca!

astăzi, 12:05

PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au depistat È™i reÈ›inut un bărbat cu cetățenie R. Moldova, căutat internaÈ›ional pentru săvârÈ™irea infracÈ...

Conflict pe fondul consumului de alcool, botoșănean reținut pentru omor!

astăzi, 11:23

Parchetul de pe lângă Tribunalul BotoÈ™ani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui bărbat în vârstă de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, j...