PoliÅ£iÅŸtii vă informează asupra riscului de furt/tâlhărie ce poate să apară în urma infracÅ£iunilor comise prin diverse tehnici, de către persoane rău intenÅ£ionate, ce vă pot provoca prejudicii materiale.
Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care acÈ›ionează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:
- Mai întâi, bat la porÈ›ile cetățenilor sub diverse pretexte:
- sunt vânzători ambulanÈ›i È™i oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
- solicită achiziÈ›ionarea unor produse obÈ›inute în gospodăria proprie, în baza unor anunÈ›uri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)
- pretind că sunt reprezentanÈ›i ai unor instituÈ›ii publice È™i oferă diverse informaÈ›ii, ajutoare pentru bătrâni;
- solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
- doresc achiziţionarea de cupoane de călătorie ;
- alte “poveÈ™ti menite a facilita interacÈ›iunea cu potenÈ›iala victima È™i comiterea infracÈ›iunii.
- Observă unde îÈ™i È›ine banii victima – corp de clădire, camera, locul în cameră, etc);
- Distrag atenÈ›ia victimei È™i dacă reuÈ™esc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaÈ›ii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârÈ™it în acele momente.
- Dacă nu reuÈ™esc să comită furtul în acel moment, hoÈ›ii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-È™i finaliza acÈ›iunea infracÈ›ională.
CE TREBUIE SĂ ȘTIŢI:
- de obicei, aceÈ™ti infractori sunt persoane străine de localitatea dvs. De cele mai multe ori ei acÈ›ionează pe raza mai multor judeÈ›e, altele decât cele unde locuiesc;
- nefiind indiferent È™i dând dovadă de vigilență vă protejaÅ£i în primul rând pe dvs, dar È™i pe rudele, vecinii dvs, mai ales pe cei care sunt în vârstă.
- să fiţi atent la persoanele străine de localitatea dvs, mai ales dacă observaţi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
- reÈ›ineÅ£i semnalmentele acestora, precum È™i alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
- discutaÅ£i permanent cu rudele È™i vecinii care sunt în vârstă È™i reamintiÅ£i-le regulile de siguranță personală È™i cui trebuie să acorde accesul în curte È™i locuință;
- anunÈ›aÅ£i imediat autoritățile locale (poliÈ›ia, primăria) atunci când observaÅ£i persoane/comportamente suspecte sau când aflaÅ£i de comiterea unei infracÈ›iuni.
Comunicat de presă Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani