„Autostrada Nordului” a primit finanțare și a semnat contractele pentru studiile de fezabilitate pe traseul Suceava - Vatra Dornei – Bistrița

„Autostrada Nordului” a primit finanțare și a semnat contractele pentru studiile de fezabilitate pe traseul Suceava - Vatra Dornei – Bistrița

CNAIR a semnat contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate aferente loturilor 2 (Bistriţa – Vatra Dornei) şi 3 (Vatra Dornei – Suceava) necesare construcţiei drumului de mare viteză Baia Mare – Suceava, sau, cum a mai fost numită, Autostrada Nordului.

În aceste condiții, începe să pară mai plauzibil faptul că botoșănenii vor ajunge mai repede pe acest drum de mare viteză de aproximativ 335 de km, de la Suceava spre granița României, și apoi spre celelalte țări ale Uniunii Europene, decât pe Autostrada Târgu Mureș-Iași, denumită și Autostrada Unirii.

Ofertantul declarat câştigător pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate aferent lotului 2, Bistriţa – Vatra Dornei este S.C. Explan S.R.L., valoarea contractului fiind de 15.793.026,12 lei fără TVA.

Studiul de Fezabilitate pentru lotul 3, Vatra Dornei – Suceava, va fi elaborat de Asocierea S.C. Best Consulting & Design S.R.L. - Ingineria Especializada Obra Civil e Industrial S.A., valoarea contractului fiind de 14.475.000,00 lei fără TVA.

Banii vin din fonduri europene nerambursabile.

Prestatorii trebuie să asigure, conform contractelor, următoarele servicii:

• Elaborarea Studiului de Fezabilitate (SF), ţinând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislaţiei în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.);

• Întocmirea documentaţiei suport şi asistenţa acordată Beneficiarului pentru depunerea şi susţinerea aplicaţiei de finanţare;

• Pregătirea documentaţiei de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie lucrări şi Asistenţa tehnică acordată Beneficiarului în perioada derulării procedurilor de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie lucrări.

Durata de realizare a serviciilor de proiectare este de 18 luni de la data de începere a fiecărui contract.

Proiectul este cunoscut și sub numele de „Autostrada Nordului”, deși în cadrul licitației nu e bătut în cuie dacă noua șosea va fi autostradă sau drum expres, ci este menționat doar „drum de mare viteză”.

De precizat, însă, că proiectantul care va realiza SF-ului are ca sarcină și realizarea unei analize detaliată pe baza unui studiu de trafic din care să reiasă categoria drumului de mare viteză - drum expres sau autostradă.

Mai trebuie menționat și că proiectul drumului de mare viteză Baia Mare - Bistrița - Suceava a fost scos la licitație în mandatul ministrului Răzvan Cuc la Transporturi, deși proiectul nu se regăsește deloc sub această formă în Master Planul General de Transport.

 

Spune-ne opinia ta