ASTARASTOAIE: "Cunosc situatii in care medicul a refuzat banii si pacientul s-a gandit ca are o boala grava"

ASTARASTOAIE: "Cunosc situatii in care medicul a refuzat banii si pacientul s-a gandit ca are o boala grava"

 Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania  www.7est.ro

Profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, este de parere ca spitalele judetene intarzie trimiterea cazurilor grave la Iasi dintr-un singur motiv: "Daca il trimite imediat acel caz nu va fi finantat, si atunci s-ar spune ca spitalul nu are randament. Si atunci il mentine ca sa supravietuiasca"!. Vasile Astarastoaie este, in acelasi timp, si rector al Universitatii de Medicina din Iasi.

"In spitale, plata se face pe cazuri rezolvate. Exista o anumita cota. Ca este de la Coarnele Caprei, ca este de la Satul Mare, este un caz pe care il raportezi si trebuie sa dai banii. Da, costurile sunt mai mari, pentru ca venind din alte judete s-a incercat acolo un tratament, desi spitalul nu avea mijloacele sa rezolve acel caz si vine aici intr-o stare grava. Aici intervine o alta intrebare. De ce cazurile grave au fost intarziate acolo si nu au fost direct trimise in Iasi? Din dorinta de supravietuire. Pentru ca la spitalul de acolo, daca nu ar fi subfinantat, ar trimite imediat acel caz, n-ar incerca sa-l trateze. Dar daca il trimite imediat nu va fi finantat, s-ar spune ca nu are randament. Si atunci il mentine ca sa supravietuiasca. In sistemul de sanatate la acest moment asistam la un Darwinism social: lupta pentru existenta", spune Vasile Astarastoae, intr-un interviu pentru 7est.ro.

In acelasi interviu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania mai precizeaza ca mult discutata coplata in sistemul de sanatate nu inseamna nici pe departe spaga, ci doar un onorariu.

"In orice tara, pacientii isi recompenseaza medicii. Deci, nu cred ca acesta este fenomenul de baza, ci cultura pe care o avem. Va putea sa diminueze aceasta cutuma din practica platilor informale. Pacientul spune: "eu dau ca totul sa mearga bine". Cunosc situatii in care a refuzat medicul si pacientul s-a gandit ca are o boala grava, ca nu poate fi salvat si nu vroia sa inteleaga ca sunt oameni care nu iau. Este si o mare presiune ca alearga dupa tine, iti baga in halat, iar medicul n-ar trebui sa fie cumva obligat sa prioritizeze cazurile decat dupa gravitatea lor, iar aceasta recompensare ar trebui facuta doar dupa incheierea tratamentului", spune Astarastoaie.

(Interviu complet in 7est.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
81

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
130

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
28

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...