Arşiţa urbană, insuportabilă din cauza valului de caniculă! Experiment în mijlocul municipiului Botoşani FOTO- VIDEO

Cel mai verde oraş din ţară, Botoşanii ard sub valul de căldură tropical. Vânăm orice bucăţică de umbră, orice boare de vânt, însă ne încăpăţânăm să ieşim afară, ori forţaţi de rutina zilnică ori din lipsă de activitate. Înfruntăm arşiţa urbană, călcăm ca pe cărbuni încinşi şi ne frigem pielea. Un experiment Ştiri.Botoşani cu o cameră de termoviziune demonstrează acest lucru.

Arşiţa urbană, insuportabilă din cauza valului de caniculă! Experiment în mijlocul municipiului Botoşani FOTO- VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Debutul lunii august este de regulă caracterizat prin temperaturi extrem de ridicate, astfel că nu ar trebui să ne surprindă prea mult "cuptorul" în care trăim în ultimele zile. Însă acest val de căldură ce a cuprins toată jumătatea sudică a Europei este cel mai puternic din această vară şi din ultimii ani- dacă ne referim strict la începutul lunii august-, luând în calcul atât intensitatea cât și durata foarte mare.

Din fericire, ziua de sâmbătă este cea în care valul de aer cald saharian, intitulat "Lucifer", va atinge intensitatea maximă, următoarele zile aducând o uşoară reducere a temperaturilor. În plus, îşi fac apariţia şi precipitaţiile, însă vor fi slabe cantitativ şi vor veni sub formă de furtuni însoţite de descărcări electrice, astfel că solul deja uscat nu va avea parte de noi rezerve de apă.

Datele Centrului European de Climatologie arată că valuri similare de caniculă au mai fost de-a lungul timpului, poate nu la fel de fierbinţi, dar cu siguranţă deranjante. În 1986, de pildă, pe data de 4 august s-au înregistrat 31ºC, iar pe 5 august 33ºC. În 1998, temperaturile maxime din cele două zile au atins valori de 33,7ºC şi 30,6ºC. În 2001, maximele au fost de 32,8ºC în ziua de 4 august şi 33,6ºC pe 5 august. În ultimii trei ani, maximele s-au învârtit tot în jurul valorilor de 32ºC- 34ºC.

Aceste maxime însă sunt cele raportate de Staţia Meteo Botoşani, în condiţiile în care măsurătorile temperaturilor se fac în mediu controlat, la umbră şi la o înălţime de doi metri de sol. În aglomeraţia urbană, situaţia este mult mai dificilă.

Pietonalul Unirii în infraroşu

Cu ajutorul auditorului energetic Valentin Rusu, am făcut un experiment de măsurare a temperaturilor cu un aparat de termoviziune, zona măsurată fiind Pietonalul Unirii, la orele prânzului, deci înainte de înregistrarea temperaturilor maxime.

În condiţiile în care la Staţia Meteo se înregistrau 31ºC, la baza Pietonalului Unirii, spre Cuza Vodă, la sol se înregistrau 46ºC. Cu un pic de efort, indicatorul de "trecere de pietoni" putea fi folosit pentru prăjirea unui ou, dat fiind că temperatura necesară este de 62,2ºC iar suprafaţa indicatorului avea 58ºC.

Interesant de urmărit a fost diferenţa de temperatură între suprafeţe colorate diferit. Avem o firmă neagră şi una albă, aflate la distanţă de cel mult trei metri una de alta, sub aceeaşi acţiune a radiaţiei solare. Pe cea neagră, temperatura era de 56,6ºC în timp pe cea albă era de 45,2ºC. Scările care duc spre fosta cofetărie de pe Pietonal aveau o temperatură de 52, 7ºC în timp ce în apropierea fântânii arteziere, carosabilul avea 32ºC, dar asta datorită unghiului de măsurare.

Maxima zilei de vineri a fost de 37,8ºC, un record pentru aceste zile de august. Cei care au simţit cel mai rău temperaturile foarte ridicate au fost cei care au lucrat în aer liber- fie muncitorii de la spaţii verzi, fie cei din construcţii, inclusiv cei care se ocupă de izolaţiile termice. Nici taximetriştii nu au dus-o mai bine, staţiile din municipiu prevăzute cu un pic de umbră fiind vânate, mai ales de cei ale căror autoturisme nu sunt prevăzute cu aer condiţionat.

"Aproape 50% din municipiu înseamnă beton"

Auditorul energetic Valentin Rusu estimează că aproape jumătate din municipiul Botoşani înseamnă beton, ceea ce majorează retenţia de căldură în timpul anotimpului cald.

"Din punctul de vedere al transferului de căldură, mult mai bine stau blocurile construite din cărămidă de cât cele din panouri mari, deoarece au un procent ridicat de punţi termice, prin care pierderile de căldură sunt masive pe timpul iernii iar pe timpul verii se supraîncălzesc, mai ales dacă sunt orientate sud- sud- est, iar după-miaza apare un disconfort termic accentuat. Acesta este şi mai mare dacă apartamentele sunt la etaje superioare şi dacă nu există şarpantă. Jumătate din apartamentele din Botoşani sunt în blocuri cu structură de plăci prefabricate sau construite pe principiul cofrajelor glisante. Adică există mult beton armat şi ar trebui să existe şi nişte blocuri de BCA către interior, cu rol termoizolator, însă unele blocuri nu au fost prevăzute cu astfel de blocuri de BCA din cauza vitezei cu care se lucra dar şi a lehamitei- nu era uşoară montarea lor, ca atare uneori s-au pus, alteori nu", spune Valentin Rusu.

Ce urmează? Potrivit prognozelor meteo, ziua de sâmbătă va avea aceleaşi caracteristici ca şi cea anterioară astfel că o maximă de peste 37ºC nu ar trebui să ne mai mire. Cum cerul e lipsit de nori, şi razele ultraviolete afectează direct suprafaţa terestră, fără a mai fi împiedicate. Vântul suflă slab predominant din sector nord- estic. Minima nopţii va coborî doar până la 21ºC şi local sunt posibile averse slabe cantitativ. Duminică, temperaturile vor avea valori cuprinse între 36ºC şi 21ºC.

Ca atare, este obligatoriu ca în intervalul orar 10:00- 18:00 să fie evitate zonele aglomerate, în aer liber sau cele cu o ventilație deficitară, ce sporesc gradul de disconfort. Atenție sporită pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Hidratarea corespunzătoare, evitarea alimentației bogate în grăsimi, alcool și evitarea unei vestimentații închise la culoare să fie prima regulă în aceste zile toride.

În cazul în care vă simţiţi rău, apelaţi la punctele de prim- ajutor deschise în municipiu, la Primărie, la Casa Cărţii, în faţa Direcţiei de Taxe şi Impozite, în Centrul Vechi şi la sediul Crucii Roşii.







 

 

Spune-ne opinia ta