Angajații se bucură anul acesta de o minivacanță de șase zile de Paști!

Anul acesta vacanța de 1 Mai continuă cu zilele libere dedicate Sărbătorilor Pascale, 6 zile în total (1-6 mai).

Angajații se bucură anul acesta de o minivacanță de șase zile de Paști!

La începutul lunii mai, românii se vor bucura de o mini-vacanță de șase zile, care va include zile libere de Paști, precum și o zi bonus oferită de Guvernul României pentru a crea „o punte”.

Ziua de 1 Mai – Ziua Muncii, va fi liberă. 2 mai, care cade într-o zi de joi, între alte două sărbători legale: 1 Mai și 3 Mai (Vinerea Mare). Duminică, 5 mai, este Paștele Ortodox. Luni, 6 mai, este a doua zi de Paște. Guvernul României a declarat ziua de 2 mai drept zi liberă pentru a facilita puntea între 1 Mai și Vinerea Mare.

Românii beneficiază în anul 2024 de 17 zile de sărbătoare legală, în care practic nu își vor desfășura activitatea la locul de muncă.

Zece din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, iar restul în zilele nelucrătoare. Datorită faptului că 7 dintre cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariații care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere. Ziua de 1 mai, este prima zi liberă care urmează, când se sărbătorește Ziua Muncii și care va pica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri.

În anul 2024, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 libere, cu scopul de a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. Așadar, până la sfârșitul anului 2024, românii mai au unsprezece zile libere legale, scrie Realitatea.net. Potrivit legislației, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
308

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
415

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
863

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...